RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Українські медики пояснили, чому відмовилися вакцинуватися від Covid-19

Після старту вакцинації від коронавірусу в Україні вже зробили щеплення 1338 медикам, проте стало відомо, що більшість медичних працівників відмовилися від вакцини.

Про це пише сайт Сегодня.

Чому медики масово відмовляються від щеплення? Наприклад, в Чернігові з 280 медичних працівників всього 87 погодилися на вакцинацію, за інформацією від секретаря Чернігівської міськради Олександра Ломако.

Ломако пояснює цю відмову тим, що більшість тих, хто входить в першу чергу вакцинації, вже перехворіли коронавірусом. І, посилаючись на рекомендації ВООЗ, вони планують зробити щеплення пізніше, коли після хвороби пройде мінімум 6 місяців і знизиться кількість антитіл в крові.

За офіційними даними Міністерства охорони здоров'я вже відомо, що 38% медиків не планують вакцинуватися найближчим часом. А серед простих українців цей відсоток ще вищий - 44% громадян не готові вакцинуватися зовсім.

Медики говорять про те, що в цілому ставляться до вакцинації позитивно. Так, наприклад, Ольга Кобевко, інфекціоніст Чернівецької обласної лікарні, вже вакцинована і каже, що відчуває себе добре. Вона впевнена, що медики відмовляються від щеплень через відсутність інформації.

Крім того, самі медики впевнені, що підвищити рівень довіри до вакцинації в цілому можуть чиновники, якщо показово самі щепитимуться теми вакцинами, які будуть ввозитися в Україну. Однак вони не поспішають це робити, і залишки доз вакцини на кінець дня просто викидаються, тому що зберігати їх після того, як відкрили, можна не більше 6 годин.

Що ж стосується побічних ефектів, серед одна тисяча триста тридцять вісім вакцинованих медиків за 3 дні всього 7 чоловік поскаржилися на нездужання. У них спостерігалося підвищення температури, головний біль і біль у місці уколу. Але вже зараз всі себе почувають добре.

Читайте також: Яку вакцину вводять українцям і наскільки вона безпечна.