RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

За ліцензією AstraZeneca: яку вакцину вводять українцям і наскільки вона безпечна

Вакцинація від коронавірусу почалась, але питань ще багато

Вакцинація від коронавірусу почалась, але питань ще багато Вакцина AstraZeneca (CoviShield) Фото: gettyimages.com

Поспішний виліт міністра охорони здоров'я Максима Степанова в Індію викликав чимало обговорень та жартів у мережі. Щоб врятувати свою посаду і репутацію, чиновник особисто їздив контролювати поставку вакцини CoviShield (індійський аналог вакцини AstraZeneca) з заводу в індійському місті Пуне. 23 лютого вакцина прибула в Україну, а 24 лютого перші українці отримали щеплення від коронавірусу. Чому ситуація з поставками вакцини продовжує викликати багато запитань і як насправді називається вакцина, яка прибула з Індії, з'ясовував "Апостроф".

Пригоди Степанова в Індії

Клятвені обіцянки керівництва МОЗ почати вакцинацію українців з 15 лютого залишилися на папері. Україна в той день не побачила ні німецько-американську вакцину Pfizer, яку ми повинні були безкоштовно отримати за програмою COVAX, ні британську AstraZeneca, закуплену за бюджетні кошти.

Тож не дивно, що на МОЗ обрушилася хвиля критики за невиконану обіцянку, а під Степановим крісло міністра захиталося набагато сильніше. У підсумку, 18 лютого міністр самостійно вилетів до Індії, де знаходиться Індійський Інститут сироваток (Serum Institute of India), щоб особисто проконтролювати відвантаження препарату.

Мотиви Степанова були зрозумілі. Адже навіть у президентській фракції "Слуга народу" пішли прямі розмови про його відставку в разі зриву термінів вакцинації. Але сама ситуація, коли міністр охорони здоров'я особисто їде за вакциною, за яку вже сплачено гроші, виглядає досить дивно.

"Його політ в Індію - це піар. Напевно у нього працюють хороші піарники, які йому підказали це зробити. Щоб він сам особисто поїхав туди, привіз вакцини, показав на камери і врятував себе від відставки, про яку говорять у "Слугу народу". Над ним висить вже досить серйозний "дамоклів меч". Але такі прецеденти, коли міністр сам їде вибивати вакцину на складах - це виглядає несерйозно", - сказав в коментарі "Апострофу" міністр охорони здоров'я України в 2014 році і президент Всеукраїнського лікарського співтовариства Олег Мусій.

21 лютого Степанов опублікував "відосік" в соцмережах, як навантажувач вантажить контейнери з вакциною в фуру, а 23 лютого препарат прибув до України. Нарешті, 24 лютого (через 9 днів після оголошеної раніше дати 15 лютого) українці почали отримувати щеплення від коронавірусу.

Ймовірно, пригоди Степанова в Індії збережуть за ним міністерське крісло, але навряд чи йому забудуть цю історію.

До того ж, у українців з'явилася маса запитань щодо "британсько-індійської" вакцини. Багато українців і так не довіряють державі, а тут ще й епопея з вакцинами - відповідно, охочих робити щеплення з кожним днем все менше.

Що ж не так з вакциною від Serum Institute of India? Річ у тім, що в Україні ця компанія вже потрапляла в скандал з вакцинами від кору і краснухи у 2008 році.

Що сталося у 2008-му?

13 років тому в Україні стартувала позапланова масова вакцинація проти кору і краснухи, яка була запланована Міністерством охорони здоров'я спільно з Всесвітньою організацією охорони здоров'я.

Для вакцинації в Україні було ввезено дев'ять мільйонів доз вакцини від кору і краснухи від Serum Institute. Препарат нам надали безкоштовно завдяки ЮНІСЕФ. Але зареєстрований він у нас в країні не був, через що його використання в Україні було неможливим. Тоді проблему вирішили завдяки простому рішенню тодішнього головного санлікаря Миколи Проданчука, що дозволялося робити в разі епідемії, якої в тому році в Україні не було.

До речі, за цим фактом Генеральна прокуратура порушила щодо Проданчука кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.365 Кримінального кодексу України. Мотив - перевищення службових повноважень при наданні дозволу на ввезення в Україну, використання без належної реєстрації, проведення клінічних досліджень і випробувань комбінованої вакцини від кору і краснухи індійського виробництва, що спричинило тяжкі наслідки.

Так, 12 травня 2008 року у старшокласника Антона Тищенка з Краматорська через три години після щеплення піднялася висока температура, він був госпіталізований. 13 травня хлопець помер в реанімації. Ще сотні молодих людей потрапили до лікарень з поствакцинальними ускладненнями. Вакцинація була припинена, а комісія МОЗ почала розслідування, за підсумками якого зв'язку між смертю хлопця і вакциною не знайшли. Але вакцинацію чомусь не відновили.

Фото: pixabay.com

Цей скандал сильно вплинув на вакцинальну кампанію в Україні - багато українців почали відмовлятися від вакцинації.

Крім того, після скандалу у 2008-му Serum Institute of India навідріз відмовилася співпрацювати з нашою країною. І тільки в 2014 році, коли в Україні почалася реформа охорони здоров'я і ми стали закуповувати медпрепарати, і вакцини, зокрема через міжнародні організації, ЮНІСЕФ вмовила індійський інститут продавати препарати через них.

Що стосується розслідування ГПУ, то доказів про небезпеку індійської вакцини від кору і краснухи надано не було. Нічим не завершилася і справа проти екс-головного санлікаря України Проданчука. Між іншим, в 2020 році він увійшов до складу Комісії з біобезпеки та біологічного захисту при Раді національної безпеки і оборони України за указом президента Володимира Зеленського. Нині Проданчук - діючий директор Інституту екогігієни і токсикології ім. Л. Медведя.

Що таке Covishield

Фактично, індійська вакцина - це аналог британської. Ще в минулому році AstraZeneca уклала угоду з Serum Institute of India на виробництво своєї вакцини від ковіду, яка отримала назву CoviShield. Також вакцину AstraZeneca випускає південнокорейська компанія AstraZeneca-SKBio.

Основу індійської вакцини, як і британської, становить аденовірус шимпанзе, ослаблений і модифікований так, щоб він був більше схожий на COVID-19. Він не викликає захворювання у людини, але починає виробляти шиповидний вірусний білок, який формує імунну відповідь.

Для вакцинації вводять дві дози з інтервалом від чотирьох до 12 тижнів.

Фото: gettyimages.com

Міжнародні клінічні випробування вакцини від Astra Zeneca показали, що при введенні половини дози, а потім і повної дози ефективність досягає 90%. Зараз триває третя фаза клінічних випробувань препарату в Індії, Бразилії, Великій Британії, Південній Африці, Кенії і США. У той же час вакцину вже схвалили до екстреного використання в Індії.

Ціна вакцини і британський посередник

Ще один момент - це вартість вакцини, яку, звичайно ж, купують за бюджетні гроші. На початку лютого Національне антикорупційне бюро початок розслідування щодо закупівлі китайської вакцини CoronaVac. Тоді слідчих НАБУ зацікавила ціна вакцин - майже 18 доларів за дозу замість 3.

Під час прес-конференції з нагоди прибуття вакцини Covishield в Україну журналісти поцікавилися вартістю вакцини у представника Crown Agents, британського посередника, який і допомагає Україні купити вакцини у Serum Institute. Представник посередника заявив, що інформація про ціну вакцини є конфіденційною. Мовляв, між українською владою і індійською компанією був підписаний договір про нерозголошення.

Ця заява викликала хвилю обурення в українському суспільстві. Однак, у коментарі "Апострофу" стратег, інфекціоніст, консультант з управління змінами Вадим Арістов пояснює, що це звична для пандемічного світу практика, і для отримання наступних контрактів ми повинні виконувати норми угод про нерозголошення комерційної інформації.

"Часто, в ході переговорів, ціни на препарати визначаються фармкомпаніями індивідуально для кожного замовника, що може залежати від різних факторів. І розкриття цієї ціни може зірвати компаніям майбутні контракти по всьому світу. Тому вигода співпраці з українським урядом може виглядати меншою, ніж ризик міжнародного скандалу і витоку інформації через діяльність громадських діячів – борців з корупцією. Через такий імідж країни і нездатність контролю цього питання національної безпеки ми мабуть і маємо зараз проблеми із закупівлями вакцин", - сказав він.

Що ж стосується справи НАБУ щодо закупівлі китайської вакцини, стратег і інфекціоніст вказує на брак інформації, і зазначає, що на розбіжності в цінах на стадії перемовин і контракту могли впливати багато факторів. Звичайно, всю інформацію має перевірити слідство, і якщо там будуть ознаки корупційного діяння, винні мають постати перед судом.

"Повідомлялося, що в перемовинах звучало про можливість купити вакцину на долар дешевше. Однак є багато чинників, за яких це можна було зробити. Наприклад, якщо б домовлялись про поставку на травень 2021 замість лютого - так, можна було б і на долар дешевше. Або початкова ціна пролунала восени, до початку основних клінічних випробувань Фази 3. Або дешевше могло вийти якщо ціна враховувала сплату напряму в Китай, а не через українського представника. Але український посередник теж грає певну функцію. Є гарантом того, що ми повернемо гроші, якщо ефективність китайської вакцини буде менше прописаної в контракті. На той момент клінічні випробування ще не завершились. Також в міжнародних комерційних контрактах є таке поняття як "Інкотермс", за яким існує близько 10 розмірів цін на продукт, в залежності від наближеності місця його відвантаження до замовника. Тобто ціна на виробничій лінії постачальника і ціна вже на складі МОЗ може різнитися, і цією розбіжністю теж легко маніпулюють. Нам потрібно перейти нарешті від звинувачень чиновниками і політиками одне одного - до ефективної реалізації функції держави. Основний показник тут – кількість реально введених доз вакцин нашим громадянам", - сказав Арістов.

Виникають питання і до компанії Crown Agents, яка є посередником при закупівлі вакцини. За словами президента Всеукраїнського лікарського товариства та колишнього глави МОЗ Олега Мусія, британський посередник раніше був співучасником корупційних схем в Україні.

"На основі своїх повноважень народного депутата 8-го скликання я можу сказати, що ми розглядали схему по відмиванню українських коштів за кордоном. Рахункова палата надала нам відповідні звіти, і ми звернулися до Генеральної прокуратури. Одна з цих трьох організацій - це Crown Agents, яка, з моєї точки зору, абсолютно дискредитована в Україні. Це купівельне агентство, яке служить відмиванню коштів на медичних закупівлях за межами України. У мене немає жодної довіри до нього. До сих пір в Україні не проведені всі поставки за гроші, сплачені ще в 2017 році. До сих пір це агентство не виконало поставку ліків в Україну. Скільки людей вже померло, навіть важко сказати. Насправді ці секретні угоди повинні бути давно розірвані", - розповів Мусій на Апостроф TV.

Колишній міністр охорони здоров'я підкреслив, що через Crown Agents в Україну поставлялися ліки з терміном придатності, який закінчувався.

"Вони поставлялися в Україну як гуманітарна допомога за півроку до закінчення терміну - але за повну вартість. Довіри до таких закупівельників немає. Крім того, вакцини через міжнародні організації, як правило, купувала ЮНІСЕФ, а не Crown Agents", - підсумував Олег Мусій.

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців