RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

В Україні змінять схему вакцинації від COVID-19: що потрібно знати і яка ситуація зараз

Для максимального ефекту від імунізації вакциною CoviShield в Україні прийняли рішення збільшити інтервал між першим і другим щепленням з 28 днів до трьох місяців.

Про це повідомив член Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) Федір Лапій, пише LIGA.net.

Нагадаємо, згідно з результатами дослідження в Британії, опублікованими в журналі The Lancet, ефективність захисту щепленого від легких/середніх симптомів Covid-19 після однієї дози AstraZeneca (з 22 по 90 день після уколу) - близько 76%.

У тих, хто отримав другий укол через 12 тижнів, ефективність була 81,3%. Якщо другу дозу давали менше ніж через 6 тижнів, - всього 55,1%.

На початку березня НТГЕІ рекомендувала Міністерству охорони здоров'я збільшити інтервал між щепленнями вакциною CoviShield, яка є індійським аналогом вакцини AstraZeneca.

"Прийнято рішення максимально вакцинувати однієї дозою "астри". Це дасть нам можливість застосувати 250 тисяч доз - тих, які були зарезервовані для другої дози", - повідомив Лапій.

Він уточнив, що коректування схеми не стосується інших антіковідних вакцин, які отримає Україна.

За даними Telegram-каналу МОЗ "Коронавірус інфо", за станом на 16 березня в Україні вакциною CoviShield прищепили 62 083 людини, всі вони отримали лише 1 дозу вакцини.

За добу 15 березня найбільшу кількість вакцинацій зроблено в Полтавській області (690 щеплень). За весь період кампанії найбільшу кількість щеплених в Донецькій області (5 644 щеплення), найменше - в Чернігівській області (1 226 щеплень).

Telegram-канал Pics & Maps опублікував інфографіку вакцинації в Україні.

Як повідомляв "Апостроф", заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко захворів на коронавірус через 13 днів після вакцинації препаратом CoviShield.