RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

День святого Патріка: символи свята і цікаві факти

Щорічно 17 березня в Ірландії відзначають культурне і релігійне свято - День святого Патріка.

"Апостроф" розповідає про традиції, символи і цікаві факти про свято.

Згідно з переказами, святий Патрік приніс християнство на язичницький острів і вигнав усіх змій. Протягом десятиліть він проповідував християнську віру і здійснював чудеса. Він пояснював складні речі просто - наприклад, за допомогою трилистої конюшини проілюстрував поняття Святої Трійці. "Так само, як три листи можуть рости від одного стебла, так і Бог може бути єдиний в трьох особах", - ця фраза святого стала хрестоматійною.

Фото: pixabay

В Ірландії місцеві жителі почали бурхливо відзначати День святого Патріка ще в X-XI ст, причому не тільки на території держави, а й в інших європейських країнах, де була ірландська діаспора.

На честь святого Патріка влаштовується галасливий парад з піснями і танцями, ірландське пиво ллється рікою. Це свято переросло національні кордони і стало свого роду міжнародним днем Ірландії. Його святкують в різних містах світу - в Нью-Йорку, Буенос-Айресі, Мельбурні. Яскраві ходи, паради і гуляння людей, одягнених в зелене (національний колір Ірландії) помітні всюди, де проживають ірландці.

Фото: pixabay

В Ірландії існує традиція прикріплювати до одягу конюшина-трилисник, що символізує хрест і колір католицизму. Ще один символ свята - арфа. На гербі країни зображена золота арфа з дванадцятьма струнами. Також символом дня святого Патрика є шилейла - посох, зроблений з дуба.

Традиційно в цей день влаштовуються паради. На вулиці виходять люди, одягнені в екстравагантні костюми, а також духові оркестри, які не можуть обійтися без знаменитої волинки. Також всі учасники обов'язково вживають хоч одну чарку спиртного напою в якомусь ірландському пабі. Перш ніж випити, в келих кладуть лист конюшини.

Фото: pixabay

У цей день прийнято одягатися в одяг зеленого кольору. Однак за деякими даними, до кінця кінця XVIII століття кольором, асоційованим з Патріком, був синій. Ймовірно, традиція змінилася після повстання ірландців проти англійців в 1978 році. Саме тоді місцеві солдати наділи зелену уніформу, щоб привернути до себе увагу.

Ще один цікавий факт - лепрекони увійшли в свято завдяки компаніям, які продають листівки: їм просто був потрібний симпатичний і забавний персонаж для святкових листівок.

Як повідомляв "Апостроф", у християн східного обряду з 15 березня розпочався Великий піст.