RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

СБУ підозрює Семенченка і Шевченка в створенні ПВК: фото і відео обшуків

Колишнього народного депутата України Семена Семенченка та відомого активіста Євгена Шевченка, у якого в середу, 24 березня, було проведено обшук співробітниками СБУ, звинувачують у створенні воєнізованого збройного формування, діяльність якого була спрямована на підготовку до здійснення тяжких злочинів, в тому числі проти основ національної безпеки.

Про це повідомили в прес-службі СБУ.

За даними спецслужби, до складу "приватної військової компанії" входило понад 150 осіб, а сама організація діяла під прикриттям охоронних фірм і громадських організацій.

"Підготовка членів "ПВК" проходила на спеціально облаштованій тренувальній базі в Київській області - там проходили бойові вишколи, тренування поводження зі зброєю, навички військових бойових дій. Також частина членів військової компанії вчилася в центрах підготовки за кордоном", - сказано в повідомленні.

Матеріали справи свідчать, що контроль і координацію діяльності злочинної організації здійснювали 15 громадян України. Вони, зокрема, вербували її потенційних учасників, надаючи перевагу колишнім військовим і правоохоронцям з досвідом участі в бойових діях. За даними СБУ, організаторами такої діяльності були екс-нардеп Семен Семенченко та активіст Євген Шевченко.

Окремо слідчими отримані дані про участь фігурантів справи в укладанні контрактів між "ПВК" і представниками різних організацій країн Близького Сходу. Також зафіксовано пропозиції організувати поставки зброї в ці країни.

Крім цього, за версією слідства, Семен Семенченко та Євген Шевченко є можливими організаторами і учасниками протиправної схеми з ввезення поза митним контролем військових запчастин і товарів подвійного призначення з Російської Федерації, які згодом продавали державним підприємствам оборонної сфери за завищеними цінами.

Співробітники СБУ провели близько 80 обшуків за адресами офісного приміщення, місць проживання, тимчасового перебування та тренування фігурантів справи в столиці, Київській та Донецькій областях, під час яких було вилучено:

  • майже 5500 набоїв різного калібру;
  • 7 реактивних протитанкових гранат РПГ-26;
  • 4 підствольних гранатомета;
  • ручний кулемет Калашникова;
  • 2 автоматичні гвинтівки;
  • 3 пістолети і 3 автомати Калашникова АКС і АКС-74;
  • 7 помпових рушниць;
  • 38 гранатометних пострілів ВОГ-25, 21 граната (зокрема, Ф-1 та РГД-5);
  • 16 запалів УЗРГМ і 6 тротилових шашок, пластид;
  • пристрій для забезпечення конфіденційних переговорів.

Також вилучено фінансову документацію і чорнові записи з організаційної структури збройного формування, особисті справи учасників.

Організаторам ПВК повідомлено про підозру за статтею 260 Кримінального кодексу України. Вирішується питання про обрання їм запобіжного заходу.


Як повідомляв "Апостроф", раніше СБУ викрила агентурну мережу ФСБ РФ. Російська спецслужба завербувала колишніх спецназівців військової розвідки.