RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Обшуки в "Українському виборі": спливли гучні деталі про причини

Представників громадської організації "Український вибір", в офісі якої співробітники СБУ в четвер, 25 березня, провели обшуки і яку пов'язують з українським політиком, одним з лідерів партії "Опозиційна платформа - За життя" Віктором Медведчуком, підозрюють в пособництві окупації Криму, зокрема - проведенні референдуму.

Про це повідомили в прес-службі СБУ.

"Вони обґрунтовано підозрюються у сприянні в 2014 році проведенню незаконного референдуму і виборів у тимчасово анексованих АР Крим і Севастополі", - сказано в повідомленні.

Також встановлено, що представники ГО "Всеукраїнський громадський рух" Український вибір "під час анексії півострова і надалі активно підтримували окупаційні органи влади.

Зокрема, активісти "Українського вибору" стали представниками незаконних виборчих комісій і дільниць, брали участь в діяльності незаконного збройного формування "Самооборона Криму", яке здійснювало незаконне переслідування українських активістів, захоплення адміністративних будівель органів влади України в Криму.

"Під час досудового розслідування слідчі СБУ отримали незаперечні докази, що керівництво і представники ГО брали участь в організації і проведенні незаконного референдуму і незаконних виборів на тимчасово окупованій території АР Крим та Севастополя після тимчасової анексії півострова РФ. За попередньою версією слідства, вони також причетні до скоєння інших злочинних дій ", - відзначили в СБУ.

За даними слідства, громадська організація "Український вибір" імітувала ліквідацію 210 осередків, які перебували на окупованому півострові, а фактично "продовжувала проводити в Криму діяльність на шкоду державній безпеці України".

"Лише в 2017 році припинення діяльності організацій "Українського вибору" в Криму було оформлено відповідно до чинного українського законодавства. За версією слідства, ці факти можуть свідчити про створення уявної непричетність керівництва ГО "Всеукраїнський громадський рух "Український вибір - право народу" до протиправної діяльності її осередків на території АР Крим", - підкреслили в повідомленні прес-служби СБУ.

Також встановлено, що представники ГО "Всеукраїнський громадський рух "Український вибір" під час анексії півострова і надалі активно підтримували окупаційні органи влади.

За цими фактами розпочато кримінального провадження за ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України. Вирішується питання про повідомлення учасникам про підозри щодо ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) і в 111 (державна зрада).

Нагадаємо, що в четвер, 11 березня, Служба безпеки України (СБУ) і Державна податкова служба (ДПС) провели масштабні обшуки на об'єктах мережі автозаправних станцій Glusco, яку пов'язують з кумом президента Росії Віктором Медведчуком.

Як повідомляв "Апостроф", на засіданні Ради національної безпеки і оборони України 19 лютого було прийнято рішення про санкції щодо нардепа від "Опозиційної платформи - За життя" Віктора Медведчука.