RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

Всі новини

Католицький Великдень: коли його святкують у 2021 році і головні особливості

У 2021 року християни західного обряду відзначають Великдень вже у найближчу неділю, 4 квітня.

"Апостроф" розповідає про традиції святкування Христового Воскресіння у католиків.

Великодню передує Великий піст і Страсний тиждень, який починається Вербною неділею. Пост в католицтві не такий строгий, як в православ'ї. Строгий піст пропонується тільки в Попільну Середу і Страсну п'ятницю. Всі п'ятниці року католики утримуються від м'яса.

Упор в Великий піст робиться на духовні моменти, а не на тілесні обмеження. Католики збираються в храмах не тільки у Великодню неділю, але і в Страсну п'ятницю, коли був розіп'ятий Ісус Христос, щоб в тиші і скорботи наблизитися до таємниці спасіння.

Святкування Великодня починається в Страсну суботу, в католицьких храмах служать Навечір'я Пасхи. Перед початком богослужіння запалюють Пасхал - особливу пасхальну свічку, вогонь від якої роздають усім присутнім. Свічку згодом запалюють на всіх богослужіннях Пасхального періоду.

В іншому традиції католицького Великодня мало відрізняються від православних - люди печуть паски і фарбують яйця, освячуючи їх в храмах. Сім'ї збираються за святковими столами.

Як повідомляв "Апостроф", 1 квітня 2021 року католики відзначають Чистий четвер . Це - день спогадів про події Таємної вечері.