RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Чистий четвер у католиків: що потрібно і не можна робити 1 квітня

В 2021 році християни західного обряду відзначають Великдень у неділю, 4 квітня. Велике значення католики відводять четвергу перед Великоднем, який називають Чистим (Великим) четвергом.

"Апостроф" розповідає традиції і основні заборони цього дня для вірян.

Як і у випадку з православним святом, у Чистого четверга немає фіксованої дати, в цьому роцы його відзначають 1 квітня. Це торжество також відоме як Страсний четвер. В цей час католики згадують події Тайної вечері, велика частина традицій свята пов'язана саме з цією подією.

Це дуже важливий день для католиків. Примітно, що після Великого четверга більше не здійснюється освячення Хліба і Вина. Для причастя католики використовують Святі Дари, які пройшли процедуру освячення під час Великого четверга.

Традиції свята Чистий четвер

Рано вранці у Великий четвер віруючі відправляються на традиційну месу. Під час церковного богослужіння священнослужителі оновлюють обітниці, які вони дали при рукостисканні. Ця традиція з'явилася в пам'ять про Месію. Увечері в цей четвер преподобні, подібно Месії, омивають ноги всім, хто приходить до церкви. Під час сеансу обмивання преподобні і віруючі одночасно моляться. Це робиться для того, щоб показати Господу, що всі його добрі справи ніколи не будуть забуті. Коли віруючі чують гімн, вони знову починають молитися, і просять у Господа захисту і здоров'я.

Найголовніше, що повинен зробити католик в цей день - це сходити до церкви. Це особливість не тільки католицького Четверга, але і православного.

Після молитви і сеансу обмивання віруючі підносять священні дари (хліб і вино). Ці дари потрібно перенести з процесією через храм в місце, яке було підготовлено в одній з каплиць, де вони будуть зберігатися до настання п'ятниці. Цей обряд є головним символом ув'язнення під варту Месії. Лідером і відповідальним за всю процесію стає преподобний, що тримає в руках хрест. Перед священними з дарами йдуть священики, які тримають кадило і свічки в руках.

У Чистий четвер не можна:

захоплюватися спиртними напоями;

нецензурно висловлюватися;

займатися важкою фізичною працею;

конфліктувати і сваритися з родичами;

думати про погане;

ігнорувати прохання священнослужителів.

Поздоровлення з Чистим четвергом

Якихось конкретних поздоровлень з цим святом у католиків немає. Досить просто сказати "Вітаю вас з Чистим четвергом", щоб зробити людині приємно.

Раніше "Апостроф" писав, скільки вихідних буде в українців на Великдень.