RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

В Україні на піку третьої хвилі COVID-19 стартує вакцинація препаратом CoronaVac: що потрібно знати

Сьогодні, 13 квітня, в Україні починається процес вакцинації проти коронавіруса китайським препаратом CoronaVac.

Про це під час брифінгу заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

За його словами, Міністерство охорони здоров'я закінчило всі процеси перевірки лабораторного контролю вакцини CoronaVac виробництва компанії Sinovac Biotech.

"З сьогоднішнього дня починаємо процес щеплення саме цією вакциною", - заявив Степанов. Всього Україна вже отримала 215 тисяч доз цієї вакцини.

Також Степанов зазначив, що Україна вийшла на пік третьої хвилі коронавірусу. "Зараз поступово ситуація почала стабілізуватися. Ми вже це бачимо по всіх регіонах", - заявив він. Міністр заявив, що на минулому тижні було на дві тисячі менше людей, яких госпіталізували, ніж позаминулого тижня. Також зменшилася кількість викликів "швидкої".

Ефективність вакцини

Професор кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національного медичного університету ім. А. А. Богомольця Сергій Дубров заявив, що вакцина "Коронавак" на 100% запобігає критичному перебігу COVID-19, передає "Укрінформ".

Він зазначив, що турецькі дослідження показують ефективність "Коронавака" на рівні 83%, 50% - запобігання будь-яких випадків, 78-80% - запобігання середнього і важкого перебігу.

Побічні ефекти від вакцинації

Дубров зазначив, що частота алергічних реакцій при дослідженні вакцини Sinovak становила не більше 0,3%. При цьому ні в одному випадку не було зареєстровано ніяких важких реакцій, смерті або анафілактичного шоку.

"В принципі можемо говорити про високу ефективність та безпечність застосування даної вакцини, ґрунтуючись на тих даних, які опубліковані на основі проведених клінічних, доклінічних досліджень", - сказав Дубров.

"Коронавак" використовується в багатьох країнах світу. Зокрема, в Туреччині, яка закупила 50 млн доз цієї вакцини. "Коронаваком" був провакцинованими президент Туреччини Ердоган, і Вселенський патріарх Варфоломій.

Раніше ми розповідали, коли Україна отримає перші дози вакцини Pfizer.