RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Кому з українців будуть робити друге щеплення від COVID-19 і коли прибудуть нові партії AstraZeneca и Pfizer

Україна очікує отримати чергові партії вакцин від коронавірусу препаратів AstraZeneca і Pfizer за програмою глобальної ініціативи COVAX вже до кінця травня і червня.

Про це заявив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко на брифінгу 23 квітня, передає прес-служба МОЗ.

Він нагадав, що Україна від COVAX вже отримала партії безкоштовних вакцин від коронавірусу, 117 000 доз вакцини Pfizer і 367 200 доз вакцини AstraZeneca. В цілому, за його словами, країна повинна отримати не менше 8 млн доз вакцин.

"В цілому планується до постачання в Україну в рамках механізму COVAX 8 млн доз вакцин. До нас уже надійшли 117 тис вакцини Pfizer, сьогодні отримали 367 200 доз вакцини AstraZeneca. 21 квітня глобальна ініціатива COVAX прислала нам лист про те, що до кінця травня ми очікуємо наступну поставку вакцини AstraZeneca в розмірі 1 млн 400 тис доз вакцини, і до кінця червня ми повинні отримати також ще 950 тис вакцини Pfizer ", - розповів Ляшко.

Хто отримає вакцини AstraZeneca

Вакцина, які Україна отримала від глобальної ініціативи COVAX , буде використовуватися для щеплення громадян у віці від 65 років і для другого щеплення тих, хто отримав першу дозу вакцини в лютому.

"Ця партія вакцин буде використовуватися в більшості своїй в кабінетах вакцинації для людей у віці 65+ і старше. Частина партії буде залишена для проведення другого щеплення людям, які зробили щеплення в період з 24 лютого", - сказав Ляшко.

Він нагадав, що в Україні вже проводиться вакцинація препаратом AstraZeneca виробництва індійського Інституту сироватки крові.

"Усі вакцини AstraZeneca, незалежно від країни виробника - це один і той же продукт, вироблений за однією технологією і є взаємозамінними. Тому ідентичний складу, ідентична вакцина, єдиний продукт, і тому вони можуть чергуватися при проведенні вакцинації. Перше щеплення ми можемо зробити вакциною , виробленій на індійському майданчику, другу - вакциною, виробленою на корейському майданчику ", - сказав Ляшко.

Як повідомляв "Апостроф", з'явилася статистика показників смертності від ускладнень після вакцинації від коронавірусної інфекції в Британії - після щеплення вакциною Pfizer вона в 2,6 рази вище, ніж після введення препарату AstraZeneca.