RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Багато квітів і військові пісні: як в Україні відзначають День перемоги над нацизмом, фото і відео

В Україні в неділю, 9 травня, відзначають День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

"Апостроф" зібрав інформацію, фото і відео, як проходить святкування в різних містах країни.

Як проходить День перемоги над нацизмом 2021

Всього в Україні заплановано проведення 667 заходів за участю понад 66 900 людей. Правопорядок забезпечує понад 12 500 правоохоронців, повідомляє поліція. Також пройде велика кількість автопробігів. Правоохоронці стежитимуть також і за дотриманням карантинних обмежень під час проведення пам'ятних заходів.

Президент України Володимир Зеленський з нагоди пам'ятної дати звернувся до співвітчизників і зазначив, що в незалежній Україні травень 2021 року виглядає істотно інакше, ніж травень 1943 року, коли Київ був окупований нацистами.

"Що для нас перемога над нацизмом? Це подяка. Яка не має кордонів, строків давності або географічного розподілу", - наголосив глава держави.

Київ

Володимир Зеленський взяв участь в церемонії вшанування пам'яті загиблих у Другій світовій війні на площі Слави в Києві. Церемоніальна група воїнів почесної варти встановила вінок до могили Невідомого солдата. Глава держави поклав квіти до Вічного вогню, вшанувавши пам'ять воїнів, які загинули під час Другої світової війни.

На вулиці Мазепи та Лаврську ще з ранку стягнули десятки силовиків.

У парку Вічної слави відбулася панахида за загиблими під час Другої світової війни. Багато сімей приходять сюди з дітьми і покладають квіти.

На Алеї слави відбулися офіційні заходи - квіти до пам'ятника поклали митрополит Київський Онуфрій, спікер Верховної Ради Дмитро Разумков і його заступник Руслан Стефанчук.

Ветеран війни, 95-річний Олександр Іванович Іщенко, прийшов разом з сином Олексієм покласти квіти, а також вшанувати пам'ять свого брата - Геннадія, який загинув, захищаючи Сталінград.

Дивіться також фото "Апострофа"!

1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1
1 / 1

Одеса

В Одесі на Алеї Слави зібралося дуже багато людей. Першими поклали квіти до пам'ятника мер і губернатор. також в місті проходить автопробіг на честь Дня перемоги над нацизмом.

Сотні городян прийшли до пам'ятника Невідомому матросу в парку Шевченка, стели "Крила перемоги" на площі 10 Квітня на меморіал 411-ї берегової батареї, щоб покласти квіти.

Багато хто тримав у руках портрети своїх предків, які брали участь в бойових діях.

Харків

Як пише "Суспільне", люди почали збиратися групами о 8:00, переважна більшість з них - в захисних масках. На майданчику перед алеєю дистанції не дотримувалися. В офіційній частині взяли участь ветерани, представники ветеранських організацій, міської влади, бюджетних організацій, духовенства.

Крім того, ветерани АТО / ООС організували автопробіг за маршрутом: пам'ятник солдату на вул. 23 серпня - пам'ятник воїнам УПА - пл. Захисників України.

Як повідомляв "Апостроф", Володимир Зеленський з нагоди Дня перемоги над нацизмом звернувся до українців із закликом до вдячності.