RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

День вишиванки: історія та головні традиції свята

У четвер, 20 травня, в Україні відзначають нове свято - День вишиванки. Традиція відзначати цей день, одягаючи національний одяг, налічує лише 15 років.

День вишиванки: історія та головні традиції свята

"Апостроф" нагадує про традиції та історію цього свята.

Ініціатива відзначати День вишиванки з'явилася в 2006 році в Чернівцях, де місцева студентка університету Леся Воронюк запропонувала своїм однокурсникам прийти в цей день на заняття у вишиванках. Пропозиція сподобалося не тільки студентам, а й викладачам.

Незабаром традиція одягати вишиванки щорічно, кожного третього четверга травня, поширилася по інших містах України. Хоча цього дня не вихідний, але через ошатний одяг українців він здається святковим.

Історія української вишиванки налічує сотні років. Вишиті сорочки мають свої особливості в різних регіонах - кольори, орнамент і техніка виконання вишивки відрізняються, але сенс цього одягу завжди залишається одним і тим же: він символізує спадкоємність традицій і служить оберегом.

Святкування Дня вишиванки покликане не тільки зберегти споконвічні народні традиції, а також сприяти єдності українського народу.

Як повідомляв "Апостроф", в цей день прийнято надягати національну українську вишиту одяг на роботу, в дитячі садки, школи та інститути, та й просто на прогулянку. Ось кілька стильних луків з вишиванками, які дозволять виглядати в цей день модно.