RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Є багато мутацій: епідеміолог вказала на важливий нюанс з вакцинацією від коронавірусу

Коронавірус багаторазово мутував, а вакцина вироблялася тільки для одного виду, тому невідомо, наскільки вона захистить від інших штамів. Найефективнішим захистом від хвороби є постінфекційний імунітет.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповіла головний спеціаліст МОЗ з епідеміології, доктор медичних наук, епідеміолог Наталя Виноград.

"У коронавируса багато мутацій, а вакцина вироблялася тільки для одного виду. Наскільки вона буде захищати організм від інших штамів - невідомо", - заявила вона.

Лікар-епідеміолог зазначила, що коли виробляється комплексний імунітет, тоді весь організм перебудовується на захист від інфекції. Тому постінфекційний імунітет набагато ефективніше після будь-яких захворювань.

Вона додала, що імунітет зберігається понад рік. Це стосується будь-якої інфекції, а не тільки коронавірусу. Природний імунітет завжди працює краще та ефективніше штучного.

Збудник переформатує гуморальну та клітинну імунні відповіді та впливає на специфічний блок імунітету, що дуже важливо при вірусної інфекції. Таким чином люди, які перехворіли, краще захищені від коронавірусу.

Також Наталія Виноград висловилася про вакцинацію перехворілих:

"Я прихильниця доказової медицини, це ж нова інфекція, нова вакцина, ми не маємо доказової бази про те, чи треба вакцинувати чи ні".

На її думку, краще захистити тих, хто не хворів, і додати їх до категорії захищених.

Раніше ми писали, що лікар-епідеміолог назвала службу, якої не вистачає в Україні.