RU  UA

Це був шок для суспільства: генерал Назаров розповів, як шукали винного в аварії Іл-76 під Луганськом

Після катастрофи Іл-76 під Луганськом в 2014 році перший заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних сил України (до вересня 2019 роки) генерал-майор Віктор Назаров протягом шести років доводив свою невинність, яку днями визнав Верховний суд.

Про це він розповів в ефірі програми "Всьо по бєспрєдєлу" на Апостроф TV.

За його словами, однією з причин такої ситуації і реакції суспільства була відсутність досвіду військових або збройних конфліктів в Україні.

"Коли трапилася катастрофа з величезними людськими втратами, то це був в якійсь мірі шок для суспільства. Мабуть, на тому етапі це була велика проблема і для політичного керівництва: як в цьому випадку вчинити. Мабуть, хтось розраховував на те, що є якась дилема, коли з одного боку 49 загиблих, а з іншого - один генерал. Мабуть, було таке враження, що генерала можна принести в жертву для того, щоб заспокоїти почуття родичів, близьких і рідних загиблих", - зауважив з цього приводу генерал Назаров.

При цьому він нагадав, що на момент цієї катастрофи ЗСУ вже мали негативний досвід втрат авіаційної техніки та загибелі військовослужбовців: було збито чотири вертольоти Мі-24, два вертольоти Мі-8. Зокрема, 29 травня 2014 року збили вертоліт Мі-8 військовослужбовців Національної гвардії на чолі з генералом Кульчицьким в районі п'ятого блокпоста під Слов'янськом, а 6 червня було збито літак військово-повітряних сил АН-30 під час операції зі звільнення Лиману, коли теж загинули люди.

"Не зрозумілий критерій підходу: чому за 12 загиблих у вертольоті Мі-8 з Кульчицьким нікого не притягають до відповідальності, хоча могли б звинуватити, наприклад, мене. Сказати, що я знав, що у терористів є ПЗРК, але не забезпечив його знищення для того, щоб безболісно або безперешкодно цей вертоліт міг виконати своє завдання. А масштаб цієї катастрофи, мабуть, і був тією причиною, яка зумовила спочатку політичне і емоційне рішення, пов'язане з болем і стражданнями", - вважає генерал Назаров.


Детальніше про резонансну справу Назарова і хто з політиків намагався вплинути на хід слідства читайте в матеріалі "Апострофа": Мене хотіли принести в жертву за 49 загиблих - генерал Віктор Назаров.