RU  UA

Синоптик дав прогноз, як вплинуть зміни клімату на сільське господарство в Україні

Виробники сільгосппродукції самостійно, не чекаючи державних рішень, адаптуються до нових погодних умов, щоб врятувати урожай.

Про це "Апострофу" розповів географ-метеоролог, кандидат географічних наук, директор Гідрометцентру України Микола Кульбіда.

Влітку буде дуже багато днів з температурою 30-35 градусів - Микола Кульбіда

За його словами, виробники сільгосппродукції вирощують нові сорти з більш коротким терміном вегетації від посіву до дозрівання.

"Вони роблять все можливе для того, щоб територіальне поширення посівів по Україні було найбільш оптимальним, щоб отримати більш-менш гарантовані врожаї", - сказав Кульбіда.

Він зазначив, що в першу чергу змінюються технології - особливо підживлення культур.

"Це технології не тільки використання добрив, а й обробки різними хімікатами. Тобто все в процесі. Але без загальнодержавної підтримки і без державної програми адаптації до кліматичних змін різних галузей господарства і економіки Україні не обійтися", - вважає Кульбіда.

Кліматичних змін в Україні не помітив хіба що ледачий. Зими поступово стають теплішими, тоді як від літньої спеки дедалі важче сховатися. І поки Україну накрилопохолодання з дощами, метеорологи заявляють про надмірно високі температури попереду.