RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Є три речі, які ми знаємо: еколог розповів, чим обернеться глобальна зміна клімату

Планета Земля реагує змінами клімату на дії людей, які стають все більш шкідливими для навколишнього середовища, тварин і рослин - вони зараз вимирають набагато швидше, ніж повинні були б.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів американо-британський біолог, теоретик екології, що спеціалізується на дослідженнях біорізноманіття та збереження видів, один з найбільш цитованих зарубіжних вчених Стюарт Пімм.

"Ці зміни в середовищі починають завдавати шкоди нам. І ця пандемія, від якої ми усі страждаємо, є наслідком людського зловживання природою. І якщо ми хочемо запобігти майбутнім епідеміям, ми повинні поводитися з природою набагато краще, ніж зараз. Ми змінюємо клімат, ґрунти через неправильне землекористування, знищуємо тропічні ліси, незаймані прерії, степи по всьому світу. Ми виловлюємо морських жителів більше, ніж нам потрібно. Ми робимо багато речей, які свідчать, що ми використовуємо природу непродумано", - наголосив вчений.

За словами біолога, науці зараз відомо про багато видів, які перебувають на межі вимирання.

"Вони сконцентровані в особливих місцях по всьому світу, які ми називаємо "гаряча точка біорізноманіття". Це місця типу Центральної Америки, північних Анд, Бразилії, Мадагаскару, Південно-Східної Азії. Але! Важливо розуміти, що ми знищуємо види трав'янистих рівнин по всьому світу. Наприклад, в Африці леви й гепарди перебувають під загрозою. Але людство винищує види і в степах Євразії – від Угорщини та України до Казахстану. Там відбувається активна зміна ландшафтів. Тож ми завдаємо шкоди видам не лише в тропічних лісах, але навіть в Арктиці. Глобальне потепління шкодить видам в Арктиці більше, ніж будь-де на планеті", - додав Пімм.

Також він розповів, як саме глобальне потепління загрожує життю на планеті.

"Є три речі, які ми про нього (глобальне потепління - "Апостроф") знаємо. Ми знаємо про концентрацію діоксиду вуглецю в атмосфері. Ми знаємо, що його рівень зростає. І чим вищий цей рівень, тим стає тепліше. І ми знаємо фізику цього процесу уже близько 120 років, щонайменше. І, нарешті, третє – ми знаємо, що температура по всьому світу підвищується. І це відбувається з року в рік. Майже кожен наступний рік б'є рекорди попереднього за глобальною температурою. 2020 рік став найгарячішим роком за всю історію спостережень.

Що стосується видів, то ми також знаємо, що підвищення температури завдає шкоди тваринам. Вони рухаються північніше – там, де холодніше. А в тропіках вони намагаються піднятися якомога вище над рівнем моря, щоб не страждати від спеки. Тож свідчення про глобальне потепління – неспростовні. Скептики повірять, що все це відбувається, коли почнуть бачити екстремальні природні явища", - резюмував біолог.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Чорне море заповниться медузами, а жителі України почнуть вимирати - американський еколог".