RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

Всі новини

Навчання Sea Breeze 2021: чому Росія може влаштувати збройну провокацію

У Чорному морі проходять міжнародні навчання Sea Breeze 2021 за участю України, США та інших країн-членів і партнерів НАТО. У відповідь на небувалу концентрацію військово-морських сил потенційного противника в Чорному морі, Росія підняла в повітря практично всі літаки і вивела в море всі кораблі ЧФ РФ.

Експерти не виключають, що РФ може влаштувати провокацію щодо кораблів країн-учасників навчань, йдеться в матеріалі "Апострофа".

"Не варто думати, що для цих провокацій буде потрібний якийсь конкретний формальний привід. Росія переслідує, як мінімум, дві мети. По-перше, там всіляко прагнуть продемонструвати Заходу, що є господарями на Чорному морі і свідомо йдуть на підвищення ставок в надії на те, що противники, в даному випадку, НАТО, дадуть слабину ", - пояснив експерт Національного інституту стратегічних досліджень Артем Філіпенко.

Він констатував, що поведінка Росії - це поведінка гопника, який сподівається домогтися своїх цілей більше залякуванням, ніж реальними діями.

"По-друге, для російського керівництва важливий і внутрішній ефект. Піддані російського президента мають постійно усвідомлювати, що Росія оточена ворогами, що Росія готова дати відсіч, що нинішнє беззмінне керівництво Росії - найефективніше і так далі. І потрібна "телевізійна картинка" - краща підмога в цьому", - зазначив експерт.

При цьому він вважає, що рішуче погіршення відносин із Заходом навряд чи входить в плани російського керівництва. Однак багато що залежить від того, чий корабель буде обстріляний першим.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Сі Бриз 2021: чи розв'яже Росія війну в Чорному морі.