RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

У Росії лютує Дельта - чи загрожує Україні такий сценарій: відповідь лікаря

Новий штам коронавіруса "Дельта" набирає обертів в Росії, і Україна може повторити російський сценарій захворювання.

Про це заявив в інтерв'ю "Обозревателю" лікар-епідеміолог, засновник NEGIC, голова ГО "Інфекційний контроль в Україні" Андрій Александрін.

"Я думаю, що те, що на сьогодні відбувається в Російській Федерації, показує, що очікує нас. У нас найбільша протяжність кордону з РФ, досить велика комунікація з Росією. Більш того, ми бачимо, що пострадянський табір - що Україна, що РФ - за впровадженням програмами інфекційної безпеки досі перебувають приблизно на однаковому рівні ", - вважає лікар.

Він зазначив, що в Росії фіксується велика частина госпіталізацій, смертності, рівня захворюваності в Москві і в Пітері, тобто там, де є фінанси. "А там, де немає фінансування, де не проводиться нормальне тестування, там ситуація "нормальна". У нашій країні те ж саме", - говорить Александрін, відзначаючи, що на сьогодні рівень тестування у нас впав досить сильно.

За його словами, поширення вірусу найбільш небезпечно через повітряний шлях передачі. Особливо великий ризик зараження в замкнутих приміщеннях. Наприклад, в офісах.

"І у всіх цих замкнутих приміщеннях відсутня система вентиляції. Є кондиціонери, але провітрювання немає. А значить, якщо в приміщенні присутня одна людина, яка має навіть латентну форму COVID-19, він заразить всіх, хто схильний до захворювання. Тому вірус не можна перемогти однією вакцинацією. Потрібно робити і інші заходи, в тому числі забезпечувати вентиляцію в соціально важливих об'єктах - в садках, школах і так далі ", - сказав лікар-епідеміолог.

Раніше повідомлялося, що Україні спалах небезпечного штаму коронавірусу "Дельта" можливий вже в липні, тим більше, що його виявлено в нашій і сусідніх країнах.