RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Можуть відволікати увагу від свавілля: ЗМІ розповіли про версії нападу на правозахисницю в Дніпрі

15 липня в Дніпрі правозахисницю Наталію Ешонкулову атакували двоє чоловіків, вони били її ногами по обличчю - у потерпілої зламаний ніс, вибиті зуби, в лікарні їй діагностували черепно-мозкову травму і струс мозку. Наталія оприлюднила відео, де назвала ймовірних замовників замаху, в поліції почали розслідування.

Про це йдеться в матеріалі DSnews.

3 липня в Дніпрі сталося ще одне побиття: на місці демонтажу рекламних конструкцій невідомі напали на журналістів телеканалів ОТВ і Д1. Нападники відрекомендувалися представниками КП "Муніципальна варта", це підприємство називають "приватною охороною мера". У лікарні у оператора Д1 Сергія Файзулін діагностували закриту черепно-мозкову травму. Телеканал Д1 є опозиційним до мера Дніпра і випускав сюжети, присвячені корупції в міській владі. Представники телеканалу ОТВ звернулися до президента та голови МВС з проханням "відреагувати на порушення свободи слова та чиновницького свавілля мера міста Бориса Філатова", закликали керівництво правоохоронних органів Дніпра "дати доручення припинити застосування насильства з боку підконтрольного Борису Філатову КП "Муніципальна варта".

У Дніпрі циркулюють дві версії про ці події. Перша - розправа над Наталею Ешонкулової стала "відповіддю" Філатову з боку опозиційних бізнесменів на побиття журналістів Д1. Однак журналісти не вважають версію переконливою, оскільки опоненти мера не стали б так підставлятися. Друга версія - побиття Ешонкулової замовила сторона Філатова (і Геннадія Корбана), щоб дискредитувати супротивників і відвернути увагу від нападу на журналістів.

Як кажуть прихильники версії, подібні методи характерні для Філатова і Корбана, приклади: протистояння біля ринку "Озерка" в 2006, захоплення Одеського нафтопереробного заводу в 2014, викрадення голови Держкомзему Сергія Рудика (організатором злочину Рудик назвав Корбана, той отримав три роки умовно). У минулому році охоронці Корбана блокували машину родича гендиректора каналу Д1, намагалися залякати журналістів. У 2017 стався інцидент в будівлі виконкому Дніпровського міськради за участю Філатова, його заступника та представника місцевого ОСББ Сергія Варфоломія, він закінчився госпіталізацією останнього. Потерпілий повідомив, що удару йому завдав сам мер, Філатов це заперечував.

"Знайти і покарати реальних замовників і організаторів кривавого злочину, незважаючи на їх високий статус і політичну вагу - дійсно важлива справа для правоохоронних органів і особисто для новоспеченого глави МВС Дениса Монастирського. Суспільство Дніпра вимагає і об'єктивного і неупередженого розслідування нападу на журналістів з боку так званих "муніципалів". Адже ситуація, коли працівники ЗМІ, активісти і просто пересічні громадяни бояться вийти на вулиці, бо можуть стати жертвами тітушок, - неприпустима для сучасної правової держави", - йдеться в матеріалі.