RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Нашестя медуз в Азовському морі: чи винен скандальний Керченський міст

Хоча зараз на пляжах Азовського моря кількість медуз істотно скоротилася, раніше їх практично не було. Один з відпочивальників висунув версію, що причиною аномальної кількості цих морських мешканців стало будівництво Керченського моста.

Про це курортник розповів в сюжеті, опублікованому на Facebook-сторінці ТРК "Рудана" Кривий Ріг.

"І біля берега, і в самому морі медуз дуже багато. Причому медуз від дуже маленьких, що вміщуються на долоньку, до дуже великих. Явно це чорноморські медузи. Ймовірно, після будівництва Керченського мосту якимось чином вони стали потрапляти все більше в Азовське море. Хоча Азовське море весь час славилося як раз тим, що медуз тут не було", - сказав відпочивальник.

Цю версію не спростовує і зоолог Валерій Коцюруба. Він не виключає, що велика кількість медуз в Азовському морі може бути викликана також і їх міграцією через Керченську протоку. Також цьому сприяє аномальна температура повітря і збільшення рівня солоності морської води.

"Є певні циклічні зміни, є нові фази розвитку, тоді, коли чисельність їх значно зростає і збільшується їх кількість в неймовірних масштабах. Одна з причин - це ми, люди, як ми впливаємо на навколишнє середовище", - пояснив зоолог.

Як повідомляв "Апостроф", раніше декан факультету біології, географії і екології Херсонського державного університету, доктор географічних наук, професор Ігор Пилипенко розповів, що на кількість медуз в Азовському морі впливає підвищена солоність води, яка, в своєю чергою, залежить від гідрологічного режиму річок Дон і Кубань.