RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Коли в 2021 році відзначають Яблучний, Медовий і Горіховий Спас: дати і традиції

Цьогоріч всі три спаси - Яблучний, Медовий і Горіховий - відзначаються 14, 19 і 29 серпня. На які дні тижня випадають ці дні у 2021 році та що відомо про ці свята.

Про це повідомляє "Life Сьогодні".

Медовий Спас

Це перший спас, після якого йде ряд інших. Він почнеться у суботу, 14 серпня. Цього дня пасічники почнуть активно качати мед нового врожаю, який можна було їсти тільки після освячення в церкві. Тоді ж і дозріває мак, звідки й ще одна назва свята - Маковія.

Але попередимо, що, згідно статті 106-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку до 100 рослин тягнуть за собою накладення штрафу від 18 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією. Більше таких рослин - більше штраф.

Також цього дня освячують воду у водоймах. Тому ще одна назва свята - Мокрий Спас.

Християни також відзначають 14 серпня Походження (винесення) чесних древ Животворящого Хреста Господнього, а також початок Успенського посту.

Яблучний Спас

Відзначається цьогоріч 19 серпня у четвер, у самий розпал збору врожаю багатьох овочів і фруктів, особливо яблук. Свято ще називають Великий Спас. До нього не можна було їсти яблука. Також з цього Спасу починаються проводи літа.

Цього дня православні святкують Преображення Господнього.

Горіховий Спас

Його також називають Хлібний, Малий, Полотняний, Холодний Спас або Спас на полотні. Святкують у 2021 році у неділю, 29 серпня. Люди збирають горіхи на зиму, завершують жнива, печуть хліб з нового врожаю та починають посів озимих. Також у цей день проводять ярмарки, де продають полотна, готуючись до холодів.

Церква також святкує Перенесення Нерукотворного Образа Господа Ісуса Христа.

Нагадаємо про вихідні в серпні 2021, а саме скільки відпочинку отримають українці.