RU  UA  EN

Четвер, 23 травня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 травня

Всі новини

ГУР Міноборони сьогодні реалізовує потужні спецоперації на Донбасі, які не є і не повинні бути публічними - Жирохов

Про спецоперації ГУР МО ніхто не володіє достовірною інформацією, адже це засекречений підрозділ, як і має бути. Тому оцінки, які мають місце у ЗМІ не мають нічого спільного з реальністю.

Про це "Апострофу", коментуючи діяльність Головного управління розвідки Міноборони, і зокрема, п'яту річницю з часу проведення "кримської операції" зазначив військовий історик та експерт Михайло Жирохов.

"Я повинен сказати, що ніхто з тих, хто говорить про діяльність ГУР не володіє повною інформацією про його діяльність. Це одна із найбільш засекречених спецслужб України. Всі операції, які вона проводить, в тому числі в окупованому Кримі та на Донбасі - стануть доступні масам тільки через кілька десятків років. Це по-перше", - сказав він коментуючи 5-ту річницю операції в Криму, яка проходила за участі керівника ГУР МО Кирила Буданова.

Тоді, пригадує Жирохов, група ГУР наткнулася на російські спецслужби, але з успіхом вийшла з окупованого Криму.

"Після того були підриви людей, які до цієї операції причетні, був підрив в Маріуполі, замах на життя Буданова. Але це не ті матеріали, якими володіють місцеві ЗМІ, це операція "розписувалася" за матеріалами російських ЗМІ. Тоді у них загинув підготовлений офіцер ФСБ, загинув солдат строкової служби, коли ця група проривалася… Ви розумієте наскільки росіяни контролюють Крим, і зараз, і тоді, і на скільки група наша була підготовлена, що вона змогла вийти", - зауважив він.

ГУР вирішує дуже специфічні завдання, які не можуть бути політизованими, ані такими, щоб обговорювати їх діяльність, наголошує Жирохов: "Я, наприклад не готовий оцінювати - бо даними про операції, які воно проводять я не володію і не маю доступу до державної таємниці".

Жирохов переконаний, що під час операції у Криму у 2016 групу українських розвідників зрадили.

"І в Криму відомо, хто їх зрадив. Але навіть попри це - операція була дуже успішна, що росіяни навіть підняли у повітря вертольоти й розстріляли власну цивільну машину. І це лише одна операція, про яку ми хоть щось знаємо. До речі, про операції, які проводяться нині на Донбасі, і які були раніше - у 2015 і 2016, і про які я знаю з розповідей людей, які на камеру нічого не скажуть, - вони досить потужні. І коли у нас були підриви у Харкові, в Одесі, коли працювали партизани, то одна з операцій була на знешкодження центру, з якого вони керувалися. Але ці операції не публічні й публічними бути не можуть. Тому ті, хто намагається спекулювати - це завжди політична гра, але втягувати у політичні ігри спецслужби – це дуже поганий знак", - резюмував Жирохов.

Найвищого градусу політизації та обговорення у ЗМІ зазнала так звана операція "вагнерівців". Тоді і ГУР МО, і СБУ офіційно спростували причетність до операції, вказавши, що це фейк, створений для дискредитації українських спецслужб. Натомість, окремі журналісти продовжили "підігрівати" цю тему в Україні дублюючи переважно тези російської преси.