RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

У Кабулі бойовики захопили український літак: евакуація зірвалася

Зі столиці Афганістану, яку захопили таліби, Україна намагається евакуювати своїх громадян. Проте деякі спроби зірвалися через дії бойовиків.

Про це він розповів заступник міністра закордонних справ Євген Єнін у коментарі "Громадському радіо".

За його словами, останній тиждень уся дипломатична служба працювала у режимі "краш-тесту"

"Минулої неділі наш літак захопили інші люди. Вони були озброєні, у тому числі вогнепальною зброєю. У вівторок у нас фактично вкрали літак – він вилетів в Іран з невідомою групою пасажирів на борту замість того, щоб вивезти українців. Наші наступні три спроби з евакуації громадян теж не були успішними, оскільки нашим пасажирам не вдавалося потрапити на територію аеропорту", – розповів Єнін.

Врешті 23 серпня, з Кабулу вилетів третій український літак, який увечері приземлився в аеропорті "Борисполь". На борту перебували 98 пасажирів та 5 членів екіпажу. Серед них – 41 українець та українка.

За його словами, в Афганістані ще перебуває щонайменше 50 українців та українок.

Нагадаємо, керівник Офісу президента Андрій Єрмак 22 серпня заявляв, що з Афганістану евакуйовано ще не всіх українців, тому місію буде продовжено найближчими днями. За його словами, в Афганістані на той момент знаходилося 100 наших співгромадян.

Також "Апостроф" писав, що серед людей, які біжать з Афганістану через страх репресій з боку бойовиків "Талібану", навряд чи знайдуться прихильники екстремістських течій ісламу. Таку думку висловив директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.