RU  UA  EN

Четвер, 3 жовтня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 45.25
НБУ:USD  40.90
Суспільство

Новини

2 жовтня

Всі новини

Лікарі б'ють на сполох: в TikTok запустили небезпечний для здоров'я тренд

У популярному мобільному застосунку, переважно для молоді, TikTok запустили черговий небезпечний для життя тренд під назвою dry scooping ("суха ложка"). Лікарі розповіли в чому небезпечність такого челленджу.

Про це повідомляє українська служба BBC.

Суть тренду - спортсмени-аматори ковтають ложку порошкового енергетика перед тренуваннями, таким чином нібито подвоюючи його ефект, як "рекомендують" виробники. Такі відео стали дуже популярними, набираючи мільйони лайків.

За словами науковців із Дитячого медичного центру Коена у Нью-Йорку, такі препарати містять багато амінокислот, вітамінів та інших інгредієнтів типу кофеїну для витривалості та енергії, що спірно сприймається науковцями.

Надмірна кількість стимуляторів може спричинити деякі збої в організмі людини. Так, високі дози кофеїну можуть порушувати серцевий ритм, тому що мірна ложка від цього порошку дорівнює до понад трьох чашок кави. Це також викликає підвищення артеріального тиску і частотність серцевих скорочень.

Якщо порошок проникне у легені зі вдохом, тоді може бути викликана задуха або пневмонія.

Також є загроза в спортивних порошках з синтетичними добавками, такими як синтетичний амфетамін DMA або стимулятор синефрин, які заборонені у багатьох країнах та спортивних об'єднаннях.

Крім того, є вже постраждалі від цього тренду. Так, 20-річна американська дівчина Бріатні Портільо потрапила до лікарні з серцевим нападом через вживання порошку ложкою перед тренуванням.

Також аналіз дослідниками відео з гештегом #preworkout (перед тренуванням) підтвердив, що тільки 8 зі 100 людей з відеороликів добавку вживали правильно. А на понад 30-ти люди ковтали ложку з порошком, а потім запивали його.

"Лікарі мають знати про небезпечні методи вживання спортивних добавок, а також про можливе передозування і потрапляння в легені", - зауважили в Американській академії педіатрії.

Дієтолог з Британського фонду харчування Бріджит Бенелам сказала, що існує ризик передозування, особливо якщо вживати більше одного разу на день.

Нагадаємо, у вересні на Дніпропетровщині загинув 15-річний підліток під час зйомок відео для TikTok.