RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Є два варіанти: що чекає кафе, бари і ресторани при переході в "червону" зону

Станом на 11 жовтня 16 областей України виявилися в виявилися в "помаранчевій" зоні епідемічної небезпеки. Іншими словами, по динаміці госпіталізацій, завантаженості ліжок з киснем і коефіцієнту випадків інфікування регіони поступово підбираються до "червоним" показниками.

Про те, як будуть пускати відвідувачів в бари, ресторани та інші місця масового скупчення людей, розповість кореспондент "Апострофа".

В Україні вводять нові карантинні правила для транспорту: які потрібні документи і з якого числа

Варто відзначити, що навіть обмеження "жовтої" зони (в якій з 23 вересня перебуває вся Україна) передбачають перевірку COVID-сертифікатів під час проведення масових заходів і прийому відвідувачів закладами громадського харчування та культурними установами (театри, кінотеатри, концертні зали). Однак за фактом, навіть в столиці, де карантинна дисципліна досить висока, ніхто цього не робить.

Як повідомила "Апострофу" співвласниця "Відьма-бар "Лиса гора" Олеся Остафієва, за весь час перебування в "жовтій" зоні у неї, як відвідувача закладу, ще жодного разу не запитали про сертифікат. Причина в тому, що "жовті" обмеження ще дозволяють бізнесу обслуговувати відвідувачів без COVID-сертифікатів за умов дотримання карантинних правил. Більш того, ці самі "жовті" обмеження на даний момент дуже розмиті - наприклад, в кафе, барах і ресторанах відвідувачі за столиками повинні знаходитися один від одного на відстані 1,5 метри.

У той же час, поліцейські не перевіряють соціальну дистанцію за допомогою спеціальних лінійок, тому сфера послуг продовжує працювати. Однак, якщо регіон країни стане "червоним" (з огляду на нинішній стан речей, ймовірність цього може втілитися в реальність), то відповідно до постанови КМУ № 1236 від 9 грудня 2020 року, сфера послуг взагалі не зможе приймати відвідувачів без COVID-сертифіката або довідки про тестування. Таким чином, бізнес опиниться перед вибором: або закриватися взагалі, або надавати послуги тільки вакцинованим.

За словами Остафієвої, кількість відвідувачів зменшиться, але це краще, ніж не працювати взагалі і нести при цьому збитки.

своєму закладі з 23 вересня при бронюванні ми уточнюємо про сертифікати. Серед наших гостей 60-70% вакциновані, тому прямо великої проблеми для нашої роботи я не бачу. Так, є агресія і образи на адресу хостес від невакцинованих, але це поодинокі випадки . У нас вакциновані і всі співробітники. Ми навіть сформували окрему папку з усіма QR-кодами на випадок перевірки, але поки нас ніхто не перевіряв ", - підкреслила Остафієва.

Детальніше читайте в статті "Апострофа": Всім дістати смартфони: як будемо ходити в кіно і ресторани, коли Україна "почервоніє".