RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Корови поза підозрою: вчені знайшли нового винуватця парникового ефекту

Нове дослідження показало, що у глобальній зміні клімату винні не лише корови, які виділяють велику кількість парникових газів в атмосферу, а й гусениці.

Про це повідомляє Daily Mail, посилаючись на результати дослідження.

Вчені Кембриджського університету з'ясували, що продукти життєдіяльності гусениці непарного шовкопряда (їх ще називають циганськими) та наметової гусениці сприяють збільшенню кількості бактерій в озерах. Вони ж, своєю чергою, у процесі метаболізму виробляють вуглекислий газ.

"Ці комахи - в основному маленькі машини, які перетворюють багате на вуглець листя на багатий на азот фекалії, - сказав один з авторів статті, вчений-рослинник Ендрю Таненцеп. Фекалії потрапляють в озера замість листя, і це значно змінює хімічний склад води", - продовжив він.

Він також додав, що це збільшує кількість парникових газів, які потрапляють в атмосферу з озер та сприяють змінам клімату.

"Спалахи листоїдних комах можуть зменшити кількість вуглецю, розчиненого у воді озера, майже на третину, якщо дерева навколо озера переважно листяні", - сказав співавтор статті, вчений-рослинник Сем Вудман.

Раніше ми писали, що Закарпатті перебуває на межі екологічної катастрофи.