RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Гостиний двір може стати "годівницею" Олександра Ткаченка - розслідування ЗМІ

Невраховані 10 тисяч кв м площі Гостиного двору можуть стати підставою для збільшення відрахувань з держбюджету на реконструкцію пам'ятника або перетворитися на "годівницю" міністра культури Олександра Ткаченка.

Про це йдеться у матеріалі КиївВласть, пише "Голос".

Національний заповідник "Софія Київська" може 8 листопада приступити до будівельних робіт у Гостиному дворі, хоча проектна документація ще не готова: "Маємо завезти техніку та розпочати роботи з консервації… це мають бути бюджетні гроші. Проекту майбутнього Гостиного двору поки що немає, і коли буде невідомо", – сказало джерело видання.

У вересні Олександр Ткаченко оприлюднив інформацію, що Мінкультури провело розрахунки та підготувало документи для надання коштів балансоутримувачу об'єкту – заповіднику "Софія Київська". Пізніше Кабмін виділив на Гостиний двір 5 млн грн бюджетних коштів. Тендер на виготовлення документації на роботи у Гостиному дворі, оголошений Національним заповідником "Софія Київська", виграло (ПП) "Макропроект".

"У задачі на проектування є як мінімум дві грубі помилки, якщо не сказати злочинні. Перша - Гостиний двір вказується як "будівля", тоді як він є "об'єктом незавершеного будівництва". Друга - площа Гостиного двору згідно із завданням 12751,8 кв. м, хоча насправді їх понад 20 тис кв. Обидві "помилки" базуються на акті приймання-передачі Гостиного двору від ФДМУ Мінкульту від 2 липня, що писала, що в цьому акті зафіксовано відсутність ряду необхідних для дій документів: титул, техпаспорт тощо… Більше того, під час підписання акта було використано підроблений техпаспорт Гостиного двору 1961 р, з приводу чого ДБР ще у травні 2019 відкрило кримінальне провадження № 62019100000000195 за фактом порушень закону посадовцями ФДМУ. 20 серпня 2021 Подільське управління Нацполіції Києва відкрило кримінальне провадження №1202110007001525 за фактом можливої незаконної передачі будівлі "Гостиного двору" у власність Мінкульту. Попередня правова кваліфікація злочину, який, можливо, вчинили фігуранти цієї справи ч.1 ст. 366 КК (службове підроблення). Але Олександра Ткаченка та гендиректора Національного заповідника "Софія Київська" Нелю Куковальську ці кримінальні колізії не хвилюють", – зазначає видання.

Автор вважає, що Олександр Ткаченко та керівництво "Софії Київської" можуть планувати використовувати невраховані майже 10 тис кв м для особистих цілей та/або збагачення.

"У проекті "Укрреставрації" передбачалося, що з понад 26 тис. кв. м нового Гостиного двору під комерцію буде виділено понад 10 тис. кв. м, що збігається з можливими апетитами чиновників від культури", - йдеться в тексті.

"Укрреставрація", яка вклала мільйони доларів у реконструкцію та будівництво Гостинного двору, але була позбавлена можливості завершити роботи, звернулася до президента Володимира Зеленського з пропозицією погодити з Мінкультом або іншим центральним органом виконавчої влади новий проект будівництва Гостиного двору та відповідно до нього завершити роботи у протягом 2-2,5 років.