RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Параскєва П'ятниця: головні молитви про здоров'я та щастя для дівчат

У середу, 10 листопада, християни відзначають важливе релігійне свято: вони вшановують пам'ять мучениці Святої Параскеви, яку назвали П'ятницею.

Особливо часто молитви Святій Параскеві читають жінки та дівчата, які мріють про заміжжя та народження дітей: про те, які існують молитви, розповідає "Апостроф".

Варто зазначити, що звертатися до Святої можна як у день її пам'яті, так і будь-якого дня. Читати молитву можна як під час ранкового чи вечірнього молитовного правила, так і протягом дня.

Спочатку в молитвах слід звертатися до Всевишнього, прославивши Його та попросивши Його милості. Після цього можна починати читати молитви Його святим угодникам.

Звертатися до Святої слід із чистим серцем і добрими помислами, не просячи того, що може завдати шкоди іншим людям. Звертаючись до Бога і Святих угодників, потрібно вручати свою долю в руки Всевишнього, оскільки лише Йому достеменно відомо, чого саме потребує людина.

До Святої Параскеви можуть звертатися і чоловіки, хоча здебільшого молитви їй читали жінки. Вони робили це, просячи допомоги у заміжжі, здобутті сімейного щастя і народженні дітей. У цих випадках жінки читали такі молитви:

- Свята діво, ти – П’ятниця Параскева! Прийшли до мене чоловічу бороду – хоч вдівця, хоч старця, хоч багатія. Не хочу більше сидіти в дівках! Смиренно схиляюся перед тобою, свята мучениця, і прошу тебе про одне: накажи чоловічому племені в дружини мене взяти, а я натомість на це стану пост дотримуватися і щоп’ятниці прославляти. Закріплюю своє прохання закликом Отця, Сина і Святого Духа. Нехай буде так відтепер і назавжди. Амінь.

- Моли Милосердного ти, чиста непорочна дівиця, що стала Христовою нареченою, і твоїми молитвами простяться гріхи світу всього. Ти блищати славою і обіцяєш радості нескінченні, ти звеличуєш святу тріаду і даєш мені надію на швидке заміжжя моєї дочки, раби Божої (ім’я). В ім’я Отця і Сина і Святого Духа – Святої Трійці, що має нескінченну силу. Амінь.

Також до Параскеви зверталися з проханням дарувати зцілення хвороб. Молитва для такого випадку звучить так:

- О, свята і преблаженна мученице Христова Параскево! Ти сподобилася прийти до пристановища спокою вічного і в чертозі Нареченого Твого Христа Бога велично веселитися. Ти особливим вінцем прикрашена Господом. Молимо тебе, свята Мученице, будь нашою блаженною заступницею перед Христом Богом, турботою Якого Ти звеселяєшся. Моли Всемилостивого, Який словом очі сліпим відкрив, щоби визволив дитину мою від хвороби тілесних та душевних очей наших. Господньою силою, милістю і благодаттю розжени Своїми молитвами святими до Бога морок темний гріхів наших. Поспіши, о, свята Параскево, на поміч мені й дитині моїй, разом зі мною випроси в Бога зцілення й відновлення душі і тіла. Щоб, за твоєю допомогою, ми з пітьми вийшли в світлі й силі віри істинної та діянь Божественних. Амінь.

Раніше ми розповідали про історію свята Святої Параскеви, а також про традиції і заборони цього дня.