RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Параскєва П'ятниця: історія свята, головні традиції та прикмети

Щороку 10 листопада християни відзначають важливе релігійне свято – вшановують пам'ять мучениці Святої Параскеви, яку назвали П'ятницею.

Про історію цього свята, традиції та заборони цього дня розповідає "Апостроф".

Історія Параскеви Мучениці

Слово "параскева" у перекладі з грецької означає "підготовка": дослівно " Параскева П'ятниця" перекладається як "підготовка до суботи", "день шостий" або " напівсвятковий день". Згідно з давніми переказами, Параскева була дочкою іконійських християн, які особливо вшановували день страждань Ісуса Христа, тобто п'ятницю - оскільки в цей день у них народилася дочка, її було вирішено назвати П'ятницею.

Вона жила в епоху правління римського імператора Гая Аврелія Валерія Діоклетіана (284 - 305 рр. н.е.): на той час здійснювалися переслідування християн. Після смерті батьків Параскева вела аскетичний спосіб життя, але потім була схоплена і кинута до в'язниці. Там вона піддавалася жорстоким тортурам, а зрештою була обезголовлена.

Після смерті образ Параскеви у багатьох народів набув особливого значення - східні слов'яни вважали її берегинею жіночих традицій, цілителькою хвороб, заступницею вагітних і породіль, а також господаркою земної вологи.

Традиції та заборони

Цього дня не можна працювати на землі - вважається, що " під час хресної смерті Спасителя був землетрус". Жінкам забороняли мити голову та чухати волосся; також їм, як і чоловікам, було заборонено працювати та прясти - вважалося, що на тому світі їхні батьки стануть сліпими.

Крім того, у цей день намагалися утримуватися від веселощів та гулянь, адже " хто в п'ятницю багато сміється - той довго плакатиме". Також не рекомендується в цей день позичати, або віддавати, адже можна віддати своє щастя.

Наші пращури помітили, якщо у цей день погода хороша, то й осінь буде холодною. Якщо у цей день на дорогах багато бруду, то за чотири тижні встановиться справжня зима. Якщо ж на Параскеву великий бруд, то сніг, що випав, відразу встановлює зимовий шлях.

Також існує легенда, що дощ у цей день обіцяє хороший урожай пшениці наступного року. Якщо ж стоїть суха та вітряна погода, то наступний рік буде посушливим та неврожайним.

Раніше ми повідомляли про день пам'яті Нестора Літописця, на честь якого також заснували День української писемності та мови.