RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Чи можна догляд за хворим родичем включити до пенсійного стажу: куди звернутися і скільки платять

Страховий стаж – один із найголовніших факторів, що впливають на розмір пенсії. У деяких випадках до страхового стажу зараховується час догляду за хворим родичем.

Про те, коли це можливо, розповів незалежний консультант Сергій Коробкін, пише "На пенсії".

За певних умов у стаж може зараховуватися період догляду за особою, яка досягла пенсійного віку, якщо вона згідно з медичним висновком потребує постійного стороннього догляду.

Як передбачено статтею 11 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", період догляду за хворим родичем зараховується до стажу лише людям працездатного віку, які при цьому не працюють та отримують від держави компенсацію на догляд . Якщо ці три умови не дотримані, період догляду не зараховується до трудового стажу.

Для уточнення можливості отримання компенсації за період догляду за родичем необхідно звернутися до управління соціального захисту. Її розмір дорівнює різниці між прожитковим мінімумом на одну особу з розрахунку на місяць, встановленим законом на 1 січня, та середньомісячним сукупним доходом людини, яка надає соціальні послуги.

Раніше "Апостроф" писав, чи можливо зарахувати час перебування на обліку в центрі зайнятості до страхового стажу і в яких випадках.