RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

Екс-глава ГУР Бурба розповів, хто йому наказав перенести операцію "вагнергейт"

Колишній глава ГУР (Головного управління розвідки) Міністерства оборони Василь Бурба заявив, що 23 липня 2020 року одержав від делегованої президентом людини вказівку про перенесення фінального етапу операції по затриманню бойовиків ПВК Вагнера.

Читайте також: Операція "Вагнергейт": головні тези виступу генерала Бурби

Про це генерал-полковник сказав в ефірі ток-шоу "Свобода слова Савіка Шустера".

Цього дня Бурба з першим заступником голови СБУ Русланом Баранецьким прибули до Офісу Президента, щоб повідомити про просування спецоперації з ПВК Вагнера.

"Ми до президента не потрапили… Ми піднялися на 4 поверх і нам повідомили, що з нами розмовлятиме голова Офісу [Президента]. Ми провели розмову, нас було троє: я, перший заступник [голови СБУ] Руслан Баранецький та голова Офісу. Відбулася планова доповідь про зміни обстановки та про наступний етап [операції з затриманню «вагнерівців»]…" - сказав Бурба.

Він додав, що під час розмови йому передали вказівку президента про перенесення затримання "вагнерівців".

"У зв'язку з тим, що він був делегований президентом, я отримав вказівку про перенесення фінального етапу. Я отримав відповідь, що це вказівка президента. Людина, яка була делегована і перед цим була присутня, повідомила, що це команда президента", - уточнив Бурба.

Василь Бурба не сказав, хто саме передав йому вказівку, проте на той час головою Офісу Президента вже був Андрій Єрмак.

Екс-глава ГУР уточнив, що вони не могли не послухати голову ОП, оскільки він був присутнім на всіх звітах, а також був делегуваний від президента. Розвідка не могла діяти без схвалення Зеленського. На думку Бурби, перенесення фінальної частини стало однією з причин провалу спецоперації.

Раніше ми писали, що Христо Грозєв оцінив важливість спецоперації щодо "вагнерівцям".