RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Це не провал: розслідувач Bellingcat оцінив важливість спецоперації з "вагнерівців"

”Вагнергейт” має увійти в історію і, хоч справу не довели до кінця, вона не є провальною для українських спецслужб.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів журналіст-розслідувач Bellingcat Христо Грозєв.

"(Спецоперація - ред.) увійде до історії. Ще раз хочу сказати, що це не провал. Так, остання фаза все ж таки не відбулася, але те, що накопичено — це величезний матеріал доказової вартості", - заявив Грозєв.

Він також шкодує, що український уряд заперечував проведення спецоперації, адже дані, які стали відомі у її ході, могли б бути корисними, наприклад у суді у справі МН17.

"Я шкодую, що український уряд не скористався цим, а вирішив заперечувати існування цього матеріалу. Інакше багато інших країн Європи були б дуже задоволені тим, що вони можуть долучити ці документи до своїх розслідувань. Наприклад, у Голландії в справі МН17" , – додав журналіст-розслідувач.

Христо Грозєв вважає, що та інформація, яку вдалося зібрати про "вагенергейт", вкрай важлива. Зірвалася спецоперація через несподівані дії Олександра Лукашенка, які ніяк не можна було передбачати.

"Так, перше ( рівень збору інформації - ред.) - це точно успіх. Друге (момент, коли хотіли затримати "вагнерівців" - ред.) - не встигли. Потрібно розуміти, що такі спецоперації - дуже складні, вони начебто робляться за рецептом і кожна хвилина є дуже важливою. Тому суттєвою може будь-яка зміна внаслідок непередбачених подій, а в цьому випадку події були дуже непередбачувані, бо раптом Лукашенко став підозрювати росіян у саботуванні свого майбутнього. І це сталося не в останню хвилину, а вже за місяць до цієї операції — це не було передбачено", - уточнив Христо Грозєв і додав: "Додамо до цієї обставини запізнення на 4–5 днів. Той факт, що вони зареєструвалися в готелі, вже був незапланованим. Одразу з’явилася докладна інформація в КДБ, що ці люди з якихось причин будуть там перебувати. Це все ускладнює завершення такої операції".

Читайте матеріал повністю: "Вагнергейт" увійде в історію, але я шкодую про один момент - розслідувач Bellingcat Христо Грозєв.