RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Зимова війна в Україні: як Росія може пробивати "коридор" до Криму

Американська розвідка попереджає Україну про можливе нове вторгнення військ Росії на початку наступного року. У Кремлі планують наступальну операцію на півдні України для формування коридору в Крим.

Таку думку висловив колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ, генерал-лейтенант Ігор Романенко, пише "РБК-Україна".

На його думку, розгортання сил тероборони та формування партизанського руху можуть бути ефективними механізмами, але лише у тому випадку, якщо війська Путіна "ув'язнуть" на захопленій території. Поки що ж у Кремлі, очевидно, розраховують на швидкоплинну – до місяця – наступальну операцію на півдні України для формування "коридора" до Криму.

За словами генерал-лейтенанта, остаточного рішення про новий удар по Україні президент РФ Володимир Путін ще не ухвалив. Він може визначитись за підсумками онлайн-зустрічі з президентом США Джо Байденом, яка відбудеться у грудні.

Романенко наголосив, що Росія вже має досвід проведення вдалої зимової наступальної операції проти ЗСУ: йдеться про захоплення важливого транспортного вузла Дебальцевого на Донеччині наприкінці січня – на початку лютого 2015 року. Тоді підрозділам російської армії та сепаратистам "Л/ДНР" вдалося захопити місто та витіснити звідти українські війська.

"На жаль, ми маємо досвід Дебальцевого, яке було взимку. І взагалі вони (росіяни – ред.) – північні люди, і проходять підготовку у відповідних умовах. Тобто для них це не складне питання", – зазначив Романенко.

Він додав, що росіяни не зможуть обійтись виключно сухопутними силами. Швидкоплинну операцію може забезпечити лише значна підтримка "з повітря".

"Щоб операція була короткою, їм треба застосовувати свої повітряно-космічні сили, а потім ракетні війська та артилерію. Інакше будуть, і вони це розуміють, великі втрати особового складу", – констатував експерт.

Як писав "Апостроф", під час своєї прес-конференції 26 листопада президент України Володимир Зеленський заявив, що глава РФ Володимир Путін має чітко заявити, що Росія не планує агресію проти нашої країни. Прес-секретар глави Кремля Дмитро Пєсков у відповідь назвав це "істерикою".