RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Найпопулярніші ворожіння на день святої Катерини - на долю, нареченого та весілля

7 грудня православні відзначають день пам'яті християнської великомучениці Святої Катерини. Традиційно дівчата ворожать на долю, нареченого та весілля.

"Апостроф" зібрав найпопулярніші ворожіння, які використовують у цей день.

Катерину, яка постраждала за те, що бувши "Христовою нареченою" не погодилася на пропозицію імператора про шлюб, вважають захисницею дівчат, наречених та вагітних.

Їй промовляють молитви з проханнями про щасливе заміжжя, взаємну любов і вдалі роди. А 7 грудня дівчата гадають, щоб дізнатися, що на них чекає в майбутньому, хто з них першою вийде заміж, ім'я або навіть зовнішність нареченого.

Ворожіння на Катерини: ворожіння на дівочу долю

Для старовинного ворожіння на долю потрібно взяти хустку, ляльку, каблучку, хрест і стрічку. У приміщенні залишається лише одна дівчина, яка розкладає необхідні речі на столі та накриває їх однаковими предметами. Це можуть бути однакові тарілки, коробки або ще щось.

Інші дівчата заходять по черзі та піднімають одну тарілку (коробку тощо), керуючись своєю інтуїцією. Вибраний предмет передбачить долю, яка на неї чекає.

Стрічка означає, що щонайменше рік, їй доведеться залишатися "у дівках", тобто незаміжньою. Перстень символізує швидкий похід у РАГС, а лялька – народження дитини. Два останні предмети обіцяють неприємності: хусточка говорить про долю матері-одиначки, а хрест попереджає про нещастя, що насувається.

Ворожіння на Катерини: ворожіння на нареченого

1. Мабуть, найвідоміше ворожіння. У ніч з 6 на 7 грудня перед сном під подушку дівчата кладуть шматок хліба і кажуть: "Наречений, прийди до мене вечеряти". Потім треба мовчки лягти спати, і за повір'ям, наречений обов'язково насниться цієї ночі.

2. Наші незаміжні прабабусі увечері 6 грудня виходили на вулицю та питали ім'я у випадкового перехожого, який зустрічався їм першим. Так вони дізнавалися ім'я нареченого.

3. В наш час можна використовувати метод не такий веселий, але простіший – взяти 12 листочків паперу, один із яких залишити чистим, а на решті написати чоловічі імена. Перед сном листочки слід покласти під подушку, а вранці дістати один навмання. Так можна спробувати дізнатися ім'я свого нареченого, а якщо лист виявився чистим, значить до весілля ще далеко.

Ворожіння на Катерини: ворожіння на весілля на обручці

Оскільки обручка символізує заміжжя, вона часто використовувалася в ворожіннях на весілля. Щоб дізнатися, хто раніше вийде заміж, дівчата по черзі кидали обручку на підлогу і дивилися, куди вона покотиться. Та дівчина, чиє кільце виявлялося ближче за інших до виходу, мала першою вирушити під вінець.

Раніше ми розповіли, що треба робити в день великомучениці Катерини, 7 грудня, щоб залучити удачу.