Для української сім'ї з 4 осіб вартість новорічного столу до кінця 2021 року підвищилася в середньому на 8,1% за рік і становитиме 1844,74 гривні.
Про це повідомив директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", академік НААН Юрій Лупенко.
У цю суму увійдуть блюда, традиційні для столу середньостатистичної родини. Це салати, м'ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо.
Так, салат "Олів'є" для сім'ї з чотирьох осіб коштуватиме 198,54 грн, що на 24,6% більше, ніж минулого року. Водночас салат "Оселедець під шубою" коштуватиме 121,57 грн.
У середньому на 10-26% зросли ціни на м'ясні продукти. За 0,5 кг сирокопченої ковбаси "Салямі" доведеться віддати 98,50 грн, що на 10% вище за торішні ціни.
Найдешевшим видом м'яса залишається м'ясо птиці (тушки), причому куряче філе майже зрівнялося з ціною свинини. Наприкінці 2021 року за 1 кг філе доведеться заплатити в середньому 120 грн. Таким чином, за 2,5 кг м'ясних продуктів на новорічному столі доведеться сплатити 443,50 грн.
За овочі на новорічному столі в середньому доведеться віддати 185,38 грн, тоді як фрукти коштуватимуть 105,80 грн.
За батон зараз просять 24,95 грн, а за кілограм шоколадних цукерок – 170 грн.
Пляшка шампанського "Артемівське" зараз коштує в середньому 109 грн, а за пляшку коньяку потрібно заплатити близько 180 грн.
Подорожчали і безалкогольні напої. За 2 літри соку доведеться заплатити 81 грн, а за солодку воду – 28 грн.
Баночка червоної ікри (120 г) коштуватиме 260 грн, а 200 г червоної риби – 220 грн. Якщо включити делікатеси до новорічного меню, то його ціна підвищиться до 2324,74 грн.
Бюджетний новорічний стіл у столиці коштуватиме 2123,59 грн, що на 10,8% більше вартості новорічного столу 2021 року. А стіл із делікатесами у Києві коштуватиме 2673,59 грн.
Нагадаємо, що головну ялинку країни запалять на Софійській площі напередодні Дня святого Миколая – 18 грудня.