Для української сім'ї з 4 осіб вартість новорічного столу до кінця 2021 року підвищилася в середньому на 8,1% за рік і становитиме 1844,74 гривні.

Про це повідомив директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", академік НААН Юрій Лупенко.

У цю суму увійдуть блюда, традиційні для столу середньостатистичної родини. Це салати, м'ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Так, салат "Олів'є" для сім'ї з чотирьох осіб коштуватиме 198,54 грн, що на 24,6% більше, ніж минулого року. Водночас салат "Оселедець під шубою" коштуватиме 121,57 грн.

У середньому на 10-26% зросли ціни на м'ясні продукти. За 0,5 кг сирокопченої ковбаси "Салямі" доведеться віддати 98,50 грн, що на 10% вище за торішні ціни.

Найдешевшим видом м'яса залишається м'ясо птиці (тушки), причому куряче філе майже зрівнялося з ціною свинини. Наприкінці 2021 року за 1 кг філе доведеться заплатити в середньому 120 грн. Таким чином, за 2,5 кг м'ясних продуктів на новорічному столі доведеться сплатити 443,50 грн.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

За овочі на новорічному столі в середньому доведеться віддати 185,38 грн, тоді як фрукти коштуватимуть 105,80 грн.

За батон зараз просять 24,95 грн, а за кілограм шоколадних цукерок – 170 грн.

Пляшка шампанського "Артемівське" зараз коштує в середньому 109 грн, а за пляшку коньяку потрібно заплатити близько 180 грн.

Подорожчали і безалкогольні напої. За 2 літри соку доведеться заплатити 81 грн, а за солодку воду – 28 грн.

Баночка червоної ікри (120 г) коштуватиме 260 грн, а 200 г червоної риби – 220 грн. Якщо включити делікатеси до новорічного меню, то його ціна підвищиться до 2324,74 грн.

Бюджетний новорічний стіл у столиці коштуватиме 2123,59 грн, що на 10,8% більше вартості новорічного столу 2021 року. А стіл із делікатесами у Києві коштуватиме 2673,59 грн.

Нагадаємо, що головну ялинку країни запалять на Софійській площі напередодні Дня святого Миколая – 18 грудня.