RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Отримають не всі: в Україні змінюються правила виходу на пенсію

Вже в січні 2022 року в Україні правила виходу на пенсію стануть більш жорсткими. Так, якщо зараз для виходу на пенсію потрібно мати щонайменше 28 років стажу, то із січня ця цифра збільшиться до 29. Таким чином, громадяни, які не зможуть виконати цю вимогу, мають працювати до 63 або 65 років. Також роки, котрих бракує, можна буде купити, якщо є така можливість.

Про це йдеться в законі "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

Водночас слід зазначити, що на цьому посилення правил виходу на пенсію не закінчаться, оскільки планується, що вони відбуватимуться у декілька етапів. Так, уже з 2023 року необхідний стаж буде підвищено до 30 років, а протягом наступних трьох років мінімальний стаж для виходу на пенсію буде підвищено до 35 років.

Як зазначено вище, громадяни можуть докупити роки, котрих бракує. Для цього потрібно добровільно за кожен місяць заплатити 44% від мінімальної зарплати (на даний момент це 2860 грн). Без цього протягом найближчих трьох років у вас пенсії зовсім не буде. Таким чином, навіть якщо ви працювали на мінімальній ставці, вигідніше докупити рік, оскільки отримати можна буде 116 тисяч гривень, а заплатити лише 34,3 тисячі.

Зазначимо, що на зростання вимог до стажу також мають звернути увагу і українці, які працюють. Ті, хто неофіційно працевлаштований, також ризикує зіткнутися зі схожою проблемою.

Раніше ми також повідомляли про те, як екс-міністр жорстко розкритикував владу за пенсійну політику.