Українці щороку стають стурбованими клопотами під час підготовки до новорічних свят. Крім ялинки, потрібно ще накрити святковий стіл, який з кожним роком обходиться все дорожче. Найбільше подорожчали традиційний для Нового року салат "Олів'є" – на 24,6% та м'ясо – до 26%.
Про це розповів директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Юрій Лупенко UBR.
Загалом за новорічний стіл ціни зросли для сім'ї із чотирьох осіб на 8,1%. Тобто такій сім'ї страви та шампанське коштуватимуть 1 845 грн. А для тих, хто хоче побалуватися цього свята такими делікатесами, як червона риба та ікра, доведеться розщедритися на 2 325 грн.
Аналітики підрахували, що за салат "Олів'є" за 3 кг продуктів доведеться заплатити 198,54 грн, де найдорожчий інгредієнт - ковбаса, коштуватиме 100 грн за півкіло, що майже вдвічі дорожче, ніж минулого року.
"Оселедець під шубою" за 1,5 кг продуктів українцям коштуватиме 121,57 грн. Тут ціна майже змінилася. Півкіло філе оселедця коштуватиме 100 грн.
М'ясна продукція подорожчає на 10–26%, тобто до 444 грн. Молочні продукти напередодні Нового року також подорожчали на 14-30%.
Шампанське "Артемівське" по Україні в супермаркетах можна буде купити за 109 грн, а за пляшку коньяку "Шабо" потрібно буде віддати 180 грн. Безалкогольні напої коштуватимуть приблизно 80 грн.
Для киян справи гірші, оскільки такий самий стіл їм коштуватиме не 1 845 грн, а 2 124 грн. Якщо ще урізноманітнити святкові страви делікатесами, то за це потрібно буде сплатити близько 2 674 грн.
Раніше ми писали, який подарунок вибрати бабусі на Новий рік.