RU  UA

Шалений опір та недовіра: академік назвала головні проблеми реформ в Україні

Член Національної академії наук України, спеціаліст у галузі соціоекономіки, демографії та економіки праці Елла Лібанова назвала основні фактори, що заважають проведенню реформ в Україні.

Про це вона розповіла в ефірі програми "Вересень" на Апостроф TV.

Як зазначила Лібанова, будь-які реформи можуть проводитись лише системно. Неважливо, чи робить це одна людина або ціла команда, але реформи можуть бути лише тоді, коли вони проводяться системно і на всіх рівнях, які мають проводитися.

"Якщо на рівні центрального уряду приймається якась постанова, цілком розумна й потрібна, але потім вона блокується на середньому чи нижньому рівні, то що буде? Нічого", - заявила Лібанова.

Академік також відповіла на запитання, чому багато людей влаштовує поточний стан справ у країні. За її словами, люди на нижчому рівні не можуть і не хочуть змінювати ситуацію на краще.

Причиною цього, зазначає Лібанова, є недовіра звичайних громадян до влади та до всього, що їх оточує. Ці люди, за її словами, здебільшого вірять лише родичам, близьким друзям і менше – колегам чи сусідам.

"Тому що зараз їх усе влаштовує, вони отримують якусь зарплату та щось окрім зарплати. Зараз це шановані люди, і тут їм потрібно щось змінювати, і не факт, що зміни будуть їм на користь.

І супротив цим реформам шалений. У нас Інститут соціології НАН України з 1992 року веде моніторинг, і, серед іншого, там є питання щодо довіри — кому ви довіряєте. Так за всі роки спостереження наші люди довіряють лише родичам, близьким друзям та менш колегам чи сусідам. Після 2014 року ще зріс рівень довіри до Збройних сил України та на 2–3 роки зросла довіра до журналістів - усе.

А як можна проводити реформу, коли люди не вірять ні в що? Це означає, що реформа може бути тільки така, яка дуже швидко дає результат, при чому бажаний. А це малоймовірно, особливо коли це так або інакше стосується інтересів людини", - зазначає Лібанова.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": Ми хочемо, щоб корупції не було, але щоб кум усе "вирішував" - Елла Лібанова.