RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Тетянин день 2022: історія свята

В Україні 25 січня за традицією святкують Тетянин день. Свято, яке припадає цьогоріч на вівторок, пов'язане з православним днем пам'яті великомучениці Тетяни Римської.

"Апостроф" пропонує дізнатися детальніше історію цього свята.

До наших часів збереглися відомості, що Тетяна народилася у Римі у заможній родині. Батько її був таємним християнином і дочку з малку навчав Божому слову. А вже в юності вона вирішила присвятити своє життя служінню Господу, тому пішла в Храм. Дівчина була доброю та душевною, допомагала нужденними, в'язням, нещасним, а особливо — молодим людям, які навчалися.

В часи, коли жила Тетяна, в третьому столітті християнство переслідувалося. Її разом з батьком кинули у в'язницю та довго катували, щоб вони відмовилися від віри, намагаючись схилити до поклоніння ідолам. Тетяна вистояла і силою молитви перемогла своїх ворогів. Однак, пізніше її було вбито разом з іншими християнами.

Також варто зазначити, що 25 січня 1755 року у Російській імперії, куди в той час входила українська територія, було відкрито Московський державний університет. У зв'язку з цим було вирішено зробити цю дату - Днем студента. Проте Україна почала відзначати цей день 17 листопада разом з усім світом - в Міжнародний день студента. Проте студенти продовжують святкувати цей день і 25 січня.

З 18 століття учні вищих навчальних закладів влаштовували у цей день веселі гуляння, а віряни молилися святій Тетяні, щоб вона подарувала успіхи у навчанні.

Раніше "Апостроф" писав про День соборності України: цікаві факти про свято.