RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

Украинцам оплачивают больничные по уходу за родными: сколько можно получить

Українці оплачують лікарняну допомогу хворим членам сім'ї. За 2021 рік 227,7 тисячі застрахованих осіб перебували на лікарняному догляді за членом сім'ї. Причому це стосується не лише пенсіонерів, а й дітей віком до 14 років. Фонд соцстраху України компенсував їм втрачений за весь період відходу дохід. Загальна сума компенсованих коштів склала 778,7 мільйона гривень.

Про це повідомили на сайті Фонду соціального страхування України.

Загалом працюючі українці провели на лікарняних у зв'язку з необхідністю догляду за хворими родичами майже 2,3 мільйона оплачених коштом Фонду днів. Здебільшого догляд здійснювався за хворими дітьми.

Фінансуванням такої допомоги займається Фонд соцстраху України. Він повинен компенсувати втрати доходів з першого дня до закінчення періоду непрацездатності члена сім'ї. У середньому за день минулого року оплачувалось 340,23 гривні. Це на 10,3% більше, ніж у 2020 році.

Розмір цієї допомоги обчислюється на загальних підставах та становить від 50% середньої заробітної плати застрахованої особи (якщо стаж не перевищує 3 років) та до 100% (якщо стаж – понад 8 років або за наявності пільг).

Раніше ми також повідомляли про те, яким має бути страховий стаж для осіб з інвалідністю.