RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

Всі новини

Автофікасація порушень правил дорожнього руху: порада юриста, як оскаржити штраф

В Україні водії можуть оскаржити штрафи за порушення правил дорожнього руху, якщо його було зафіксовано на камеру автофіксації.

Про це повідомляє сайт "Безкоштовна правова допомога".

Як зазначив юрист, начальник Новгородківського бюро правової допомоги Кропивницького Андрій Крижанівський, водій має право оскаржити штраф у суді чи іншому вищому органі впродовж перших 10 днів після отримання штрафу. Це передбачає ст. 289 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Термін оскарження постанови по справі про адміністративне правопорушення).

Однак якщо після отримання штрафу водій з поважних причин не зумів його сплатити у встановлений термін, відповідний судовий орган або посадова особа, уповноважена розглядати скарги, має право відновити цей термін.

Варто зазначити, що оскарження штрафу через орган, що стоїть вище, є малоймовірним і практично марним - йдеться про патрульну поліцію. Водночас, процедура оскарження через цей орган є безкоштовною, чого не скажеш про суд.

При цьому реальна статистика задоволення звернень водіїв керівництвом патрульної поліції становить лише 5%.

Якщо водій має намір вирішувати питання через суд, то у нього шансів на успіх буде більшим. Однак процес може затягнутися на довгий час – та й коштує він недешево. Для того, щоб скасувати штраф, наприклад, у 170 гривень, може знадобитися не один день, а то й місяць.

Раніше ми повідомляли, що в Україні за рік водіям було виписано 2,6 млн штрафів на загальну суму понад мільярд гривень. Це стало можливим завдяки системі камер автоматичної фіксації порушень Правил дорожнього руху.