RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Ми нікому нічого не віддамо: що сказав Зеленський про визнання "ЛДНР" Росією

У вівторок, 22 лютого, у зв'язку із визнанням Володимиром Путіним "незалежності" ОРДЛО (окупованих РФ районів Донецької та Луганської областей України), президент України Володимир Зеленський звернувся до українців.

Онлайн трансляція звернення глави держави була доступна на "Апострофі".

Наслідки визнання ОРДЛО Кремлем

Зеленський назвав визнання Росією "незалежності" окупованих районів Донбасу одностороннім виходом Кремля з Мінських угод. Він також зазначив, що дії Путіна означають ігнорування рішень у рамках Нормандського формату.

"Своїми рішеннями РФ легалізує війська, що знаходилися на Донбасі з 2014 року", - заявив Зеленський.

Також президент України заявив, що міжнародно визнані кордони України залишаться такими ж, незважаючи на дії Росії.

"Ми нікому і нічого не винні і нікому нічого не віддамо", - резюмував Зеленський.

Дії України на зовнішньополітичній арені

Крім того, глава держави зазначив, що Україна ініціювала екстрений саміт "нормандської четвірки". Він зазначив, що міністерство закордонних справ надіслало запит у рамках "Будапештського меморандуму" з вимогою негайно провести консультації.

"Дуже важливо зараз зрозуміти, хто наш друг та партнер", - наголосив Зеленський.

Право на самооборону та захист кордонів України

Глава держави заявив, що на сьогоднішній день причин для хаотичних дій немає - межі України, що залишилися, знаходяться під надійним захистом. Також Зеленський наголосив, що Україна залишає за собою право на самооборону, згідно зі Статутом ООН, але водночас Київ намагатиметься вирішити питання дипломатичним шляхом.

Нагадаємо, у понеділок, 21 лютого, президент Росії звернувся до співгромадян у зв'язку з підписанням указу про визнання т.зв. "ДНР" та "ЛНР" "незалежними республіками".

Після цього Володимир Зеленський провів телефонні переговори з главою США Джо Байденом і зібрав термінове засідання РНБО.

Також "Апостроф" повідомляв, що країни Заходу, зокрема члени Європейського Союзу, із засудженням відреагували на визнання Володимиром Путіним ОРДЛО як "суб'єкти міжнародного права", закликавши ввести проти РФ нові санкції.