RU  UA  EN

Неділя, 6 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

5 жовтня

Всі новини

"Зупиніть війну!": російські полонені окупанти звернулися до співгромадян

Російські полонені військові, яких відправило керівництво РФ воювати в Україну, звернулися до своїх співгромадян із проханням припинити війну, закликали виходити на мітинги та не слухати російську пропаганду. Вони категорично виступили проти планів Кремля щодо нищення мирного населення.

Про все це йшлося на пресконференції у Києві, де дали висловитися окупантам, яких схопили у полон українські захисники, передає "Інтерфакс".

Зокрема, слово дали контрактнику Андрію Чуватаревському, військовим Михайлові Куликові та Дмитрові Гагаріну. Загалом на пресконференції було десять військовослужбовців. Всі вони добровільно здалися в полон українцям. Стверджують, що військовим до сержантського рівня повідомили тільки про відправлення на військові маневри.

За словами Чуватаревського, військові РФ відчувають ненависть до керівництва своєї країни, якому потрібні тільки українські території. Мовляв, воювати в російській армії ніхто не хоче.

"Росіяни, зробіть усе можливе для того, щоб ця війна припинилася. Вона не потрібна ні Україні, ні Росії. Ця війна потрібна лише Путіну... Намагайтеся донести до президента, відганяйте військових від техніки, щоб вони не їхали і не бомбили мирне населення. Якщо ви вийдете на вулиці, то президент прийме рішення про відкликання військ. Тоді війни не буде... Ми розуміємо, що нас сюди, як кошенят, закинули заради вигоди уряду", - наголосив він.

Також закликав іноземних журналістів поширити цю інформацію, щоб зупинити війну.

Полонений Куликов закликав російських громадян не бути байдужими та докласти зусиль, щоб припинили страждати українські й російські діти, адже сам є батьком. Він попросив брати приклад з українського народу, який "не боїться нікого і за свою землю стоятиме до останнього". Він переконаний, що росіяни мусять перекривати дороги та не відпускати своїх дітей воювати.

Військовий Дмитро Гагарін закликав не слухати пропаганду РФ про нібито те, що в Україні - нацисти.

"Тут немає бандерівців, немає якихось нацистів. Тут звичайний мирний народ, який зараз згуртувався проти однієї людини - Путіна. Людини, яка хотіла бути завойовником....Тут все не так, як показують наші ЗМІ та зомбують людей... Вимкніть телевізори, не слухайте Путіна, відмовляйте рідних, близьких їхати сюди", - зауважив він.

Примітно, що частина з полонених заявили, що не хочуть повертатися в Росію і бояться за свої сім'ї.

Як повідомлялося, російські війська зазнають колосальних втрат під час повномасштабного вторгнення. Передова у Луганській області усіяна трупами, а до лікарень на окупованих територіях госпіталізують сотні поранених бойовиків.