RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

18 травня

Всі новини

Додому повертатися не хочуть: названо кількість військових РФ, взятих у полон в Україні

В Україні сьогодні знаходиться більш ніж півтисячі російських військовополонених, частина з яких не хоче повертатися додому.

Про це заявила Міністр реінтеграції України Ірина Верещук.

“Наразі офіційно військовополонених РФ у нас 562 особи. А є ще так званий вантаж-200 – ми також тут формуємо дані та організовуємо роботу разом із Червоним Хрестом”, – сказала вона.

За словами міністра, військовополонені утримуються коштом державного бюджету. Вони стоять на забезпеченні та харчуються так само як і українські воїни.

“Ми маємо це робити. Полонених будуть тисячі. Проте їх опитували, і вони кажуть, що не хочуть повертатися з полону до Росії. А згода на обмін є обов'язковою формою. Тепер ці діти-строковики не хочуть повертатися до країни, яка відправила вбивати українських жінок та дітей”, – констатувала Верещук.

Вона додала, що процес спілкування з військовополоненими та їх оформлення є досить тривалим, адже він має відповідати міжнародному гуманітарному праву.

Раніше Генеральний прокурор Ірина Венедиктова розповіла, що в результаті бойових дій у полон потрапляють сотні військовослужбовців РФ, і в Україні вже є табори для військовополонених. Вона зазначила, що навіть медична допомога полоненим надається майже на тому самому рівні, що й українським бійцям.