RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

ВСУ звільнили важливе місто під Києвом, окупант завдав ракетного удару по Рівненщині: хроніка подій війни 28 березня

Війна України проти російських нацистських військ триває 33 дні. Окупанти зазнають величезних втрат, але продовжують свою безглузду операцію. Важкі бої відбуваються на сході України. Ворог не залишає спроб прорвати оборону Ізюму, але сили ЗСУ на цьому напрямі відбивають удар за ударом. Дуже важка ситуація у Маріуполі. Захисники міста героїчно борються з переважаючими силами ворога, не дозволяючи окупантам заволодіти Маріуполем.

Відбувається перегрупування російських військ з метою нарощування наступальних можливостей на донецькому та луганському напрямах. Водночас, ворог продовжує завдавати ракетно-бомбових ударів по військовій та цивільній інфраструктурі України.

"Апостроф" продовжує стежити за подіями в онлайн-режимі.

Хроніка боїв 26 березня

Хроніка боїв 27 березня

_____________________________________________________

00:50. зведення Генштабу за 28 березня

Сили оборони України продовжують проводити оборонну операцію на східному, південно-східному та північно-східному напрямках, зосереджуючись на:

- недопущення наступу ворога на напрямках населених пунктів Слов'янськ та Барвінкове;

- взяття населених пунктів Кам'янка, Топольське;

- створення умов для покращення тактичної ситуації в районі міста Чугуїв;

- стримування ворожих нападів в районах населених пунктів Рубіжне, Лисичанськ, Попасна, недопущення обходу основних сил угруповання.

Водночас, Сили оборони України продовжують підтримувати кругову оборону міста Маріуполя та боронять Чернігів і стримувають ворога на Чернігівщині.

З метою поліпшення оперативної ситуації та утримання зовнішньої лінії оборони група, що захищає Київ, продовжує бойові дії та контролює ситуацію в селищах Мотижин, Лісне, Капітанівка та Дмитрівка.

Частина українських сил продовжує проводити оборонну операцію в інших визначених районах, ведеться стабілізація, виконується завдання територіальної оборони, на окремих ділянках проводяться контратаки.

Ворог ослаблений, дезорієнтований, велика частина відрізана від логістики та основних сил. Командування російських окупаційних сил намагається компенсувати занепад бойового потенціалу підрозділів противника безрозбірними артилерійськими вогнем та ракетно-бомбовими обстрілами, знищуючи таким чином інфраструктуру українських міст.

00:40. Міноборони Великої Британії повідомляє, що російські найманці з пвк вагнера перекинуті на схід України. Очікується прибутття понад 1000 найманців для проведення бойових операцій. До такого кроку окупанти вдалися через тяжкі втрати. Найманців перекинули з Африки та Сирії.

00:24. подробиці ракетного удару - голова Рівненщини Віталій Коваль з місця події

00:11. чутно вибухи у Києві - працює ППО

00:09. британська газета Financial Times пише, що рф більше не вимагає "денацифікації" України на переговорах щодо припинення вогню. У проекті документа про припинення вогню немає також "демілітаризації", як і пункту про правовий захист російської мови в Україні. Натомість йдеться про відмову України від курсу НАТО в обмін на гарантії безпеки та членство в ЄС.

00:06. у зоні відчудження російські окупанти проїхали бронетехнікою без радіаційного захисту через високотоксичну зону під назвою "Рудий ліс". Окупанти, які тимчасово зайняли територію ЧАЕС, підняли хмари радіоактивного пилу. За словами співробітників станції, це "самогубство" для солдатів, адже пил може викликати внутрішнє опромінення.

23:56. 28 березня в районі оперативно-тактичного угруповання "Схід" російські фашистські війська тричі атакували позиції Захисників України. В ході боїв окупанти зазнали втрат в живій силі та техніці, а саме:

- особового складу – до 70;

- танків – 7;

- БМП – 4;

- БПЛА – 2.

23:31. сьогодні у ході боїв на сході ЗСУ відправили у пекло командира та начальника штабу 503-го мотострілецького полку 19-ї мотострілецької дивізії 58-ї загальновійськової армії.

23:10. чути вибухи у Херсоні

23:04. голова Балаклійської територіальної громади Іван Столбовий в розмові з мешканцям громади заявив, "Україна вже нічого не дає", тому він переговорив з російськими солдатами і вирішив організувати роздачу гуманітарної допомоги - картоплю і муку.

У відповідь на це голова Харківщини Олег Синєгубов заявив, що Столбовий - зрадник.

21:43. на Сумщині російські окупанти зупиняють автомобілі з людьми, які намагаються переїхати в інші регіони України, затримують їх і проводять допити. Щонайменше про два таких випадки розповів голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

21:24. подробиці ракетного удару на Рівненщині. Ворожа ракета влучила у нафтобазу - повідомив голова Рівненської ОВА Віталій Коваль.

21:20. ситуація навколо Києва станом на 21:00

- Ірпінь під повним контролем ЗСУ, як і Макаров. Окупанти засіли по лінії Колонщина та Дмитрівка. За нашою інформацією, у Колонщині росіяни виганяють людей із хат та готуються до боїв у пошуку шляхів відходу;

- Вишгородський напрямок - російська армія намагається перегрупуватися, але зазнає втрат завдяки чудовій роботі ЗСУ;

- Броварський напрямок – росіяни не можуть просунутися та зазнають втрат, хоча поки що стоять у Димерці, Богданівці і Заліссі;

- Бориспільський напрямок - росіяни були розбиті під час спроби руху. У ворога великі втрати.

21:15. ноу-хау рф. кадировські так звані воїни героїчно штурмують порожній будинок у Маріуполі - головне, зняти кіно

20:59. уточнена інформація про вибухи у Києві - працює ППО

20:55. на межі Волинської та Рівненської областей пролунали вибухи.

20:50. вибухи у Києві, а у Рівному Захисники міста збили безпілотник

20:47. сьогодні заступник Головнокомандувача Збройних Сил України генерал-лейтенант Євген Мойсюк працював на позиціях біля Києва. Він зазначив, що героїчному спротиву захисників України сприяє допомога місцевих мешканців.

"Саме єдність народу та війська допомагає формувати стійкість і визвольний порив", - підкреслив Мойсюк.

20:42. бійці полку Азов продовжують боронити Маріуполь. Сьогодні Захисники України знищили 1 танк, 1 БТР та 1 БМП ворога. Також було підбито ще 1 танк російських окупантів. Живої сили знищено десятки.

20:37. вибухи у Одесі. У місцевих пабліках кажуть, що це або ППО, або військові навчання.

20:09. зведення Генштабу на вечір 28 березня

20:05. про поточну ситуацію у Маріуполі розповів начальник штабу полку Азов, капітан Богдан Кротевич. Він каже, що місто можна і треба деблокувати, а зволікання з цим призведе до втрати цього ключового міста, яке так потрібне окупантам.

19:56. у полоні окупантів перебуває кореспондент УНІАН Дмитро Хилюк. Його з іншими українцями утримують у таборі для полонених в Димері на півночі Київщини.

19:50. було ваше - стало наше. Піхота захопила ворожу БМД

19:41. Європейський банк реконструкції та розвитку закриває свої офіси у москві та мінську.

19:15. з початку війни ліквідовано 5 ботоферм із 100 тисячами фейкових акаунтів. Про це повідомили у СБУ.

18:42. воєнні злочини росії у Маріуполі мають кваліфікуватися як геноцид - вважає генпрокурор Ірина Венедіктова

17:59. на Харківщині традиційно гаряче. Ворог штурмує Ізюм і зазнає великих втрат. Крім того, зранку рашисти під вогнем ППО втратили безпілотник, а близько 15-ї - зенітний ракетний розрахунок знищив черговий ворожий літак!

17:55. російські нацисти провели ще одну атаку на ядерну установку "Джерело нейтронів" у Харкові. У результаті обстрілу, що стався приблизно о 14 годині, пошкоджена будівля фізико-технічого інституту, повідомили у Держатомрегулювання.

17:42. у Лисичанську на Луганщині внаслідок обстрілів палають будинки, гаражі, господарчі споруди. Інформації щодо жертв та постраждалих немає. У Рубіжному внаслідок обстрілу чоловік отримав осколкове поранення. Жертв може бути більше. Рятувальні роботи тривають.

17:40. окупанти вдарили по Сєвєродонецьку, 5 будинків зруйновані, знайдено 7 постраждалих, завали ще розбирають. Пошуки людей, зокрема дітей, тривають.

17:37. на черговій розмові, яку вдалося перехопити СБУ, батьки молодого окупанта хоч і неохоче, але визнають плачевність ситуації в рф.

16:56. у Херсонській і Одеській областях російські окупанти використовували заборонені касетні бомби – про це повідомила генпрокурор Ірина Венедіктова.

16:52. Ірпінь повністю звільнено від російських окупантів. Про це повідомив мер міста Олександр Маркушин. Він також зазначив, що наразі проходить "зачистка". Мешканцям ще не можна повертатися до домівок – це небезпечно.

"Далі будемо йти звільняти Бучу, Гостомель, Ворзель", - наголосив Маркушин.

16:44. данська пивоварна корпорація Carlsberg заявила про повний вихід з ринку Росії. А за кілька годин до цього з російського ринку пішов Heineken.

16:41. Вірменія не передавала рф літаки CУ-30 і не збирається це робити. Про це повідомили у посольстві Вірменії в Україні. Зазначимо, що напередодні турецький телеканал Haber Global повідомив з посиланням на розвіддані, що Вірменія нібито передала Росії літаки Су-30, які будуть направлені в Україну. Раніше цей телеканал уже був помічений за фейками.

16:18. Володимир Зеленський в інтерв'ю виданню The Economist заявив, що країни НАТО не хочуть передавати нам танки та літаки, тому що бояться рф. Президент також наголосив, що найбільше допомагає Україні британський прем'єр Борис Джонсон. Крім того, Зеленський зауважив, що повного відключення від SWIFT і ембарго на російську нафту та газ немає, а вирішальним для Заходу є те, чи Росія застосує хімічну зброю: "це неправильний підхід. Ми не морські свинки".

16:05. у тимчасово окупованому Генічеську Херсонської області росіяни почали видавати "пенсію" російськими рублями. Наші люди не розгубилися - беруть рублі і одразу міняють їх у мінял на гривні - розповів депутат Херсонської облради Сергій Хлань.

15:47. країни G7 не платитимуть росії за газ в рублях. Про це заявив віце-канцлер Німеччини Роберт Габек.

15:42. на Луганщині, попои відсутність "зелених коридорів", проводиться евакуація з міст, які постійно обстрілюють окупанти. Зранку еквакуйовано вже близько 400 осіб, повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Вдалося вивезти 221 людину із Сєвєродонецька, 118 – з Лисичанська, 30 – з Попасної, 20 – з Рубіжного, де небезпечно майже щогодини.

"Евакуйовуємо всіх, хто хоче виїхати. Так, дуже багато людей необхідно врятувати із центра Рубіжного – ми докладаємо надзусиль, щоб туди прорватися. Вчора вдалося, сьогодні там було вкрай небезпечно. Упевнений, виїдуть всі бажаючі – бережіть себе і дочекайтеся. Вірте в міць Збройних сил України!", - каже Гайдай.

15:24. ЗСУ значно відтиснули ворога від Ірпеня. Про це розповів командир батальону територіальної оборони.

"Ми почистили там, у тому напрямку, добряче", – наголосив військовий.

15:19. хакери вчергове зламали бази даних міністерства оборони рф та викачали гігабайти документів. Інтерес викликав наказ "Про проведення заходів інформаційного характеру в мережі інтернет". Цікавими є наступні факти:

- Сергея Шойгу з 21 березня вже офіційно немає;

- кількість військових рф, які здаються в полон і дизертують, величезне і стало однією з головних проблем окупантів;

- пропагандисти рф отримали наказ масово створювати фейки про нелюдське ставлення ЗСУ до російських полонених.

15:02. у Києві та Київській області змінюється час комендантської години. З 28 березня комендантська година триватиме з 21:00 до 6:00 ранку. Тобто розпочинатиметься на годину пізніше, а закінчуватиметься на годину раніше.

14:46. на Київщині тривають бої у Ірпені. ЗСУ вибивають ворога з міста, яке на 90 відсотків контролюється нашими Захисниками.

14:40. деталізація по фінансових втратах:

- 119 млрд доларів – втрати інфраструктури (зруйновано та пошкоджено майже 8 тисяч км доріг, десятки залізничних станцій, аеропорти);

- 112 млрд доларів – втрати ВВП у 2022 році;

- 90,5 млрд доларів – втрати цивільного населення (10 млн. кв. м житла, 200 тис. автомобілів, продовольче забезпечення 5 млн осіб);

- 80 млрд доларів – втрати підприємств та організацій;

- 54 млрд доларів – втрати прямих інвестицій в українську економіку;

- 48 млрд доларів – втрати державного бюджету.

14:28. за 33 дні війни Україна втратила вже 564,9 млрд доларів. Про це заявила міністр економіки Юлія Свириденко.

"Є щонайменше два способи їхнього підрахунку. Перший – це оцінка втрат від безпосередніх руйнувань, другий – розрахунок втрат від загального впливу бойових дій, тобто всіх наслідків, включаючи погіршення економічної ситуації в державі, зростання безробіття, блокування торгівлі, зниження споживчого попиту тощо", - пояснила міністр.