RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Телевізор переміг холодильник: чому росіяни вірять у фейки про Україну та підтримують війну

Росіяни беззаперечно вірять кремлівській пропаганді, оскільки їм подобається ця інформація. Вони не хочуть виходити за межі власної інформаційної бульбашки, здійснюючи фактчекінг чи прикладючи хоч якісь зусилля для знаходження альтернативних точок зору.

Про російську пропаганду і її вплив на росіян розповів "Апострофу" директор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто.

"Те, що росіяни вірять у біологічну зброю, яку переноситимуть птахи, навіть Михалков, видатна колись людина, яка записала відео на цю тему, це вражає. Є різні способи формування громадської думки, але для цього має бути контроль", - наголосив він.

Активний розвиток досліджень про вплив на громадську думку почався після Другої світової, оскільки всі були вражені успіхами гітлерівської пропаганди. Тепер же Росія використовує методи нацистської Німеччини.

Дослідження показали, що люди не вірять інформації, яка їм не подобається, та не хочуть сприймати іншу після того, як вони сформували певну думку.

"Нову інформацію потрібно шукати, перевіряти, на це потрібен час. А коли в тебе є інформація, яка тобі подобається, ти не робитимеш цього", - пояснив Паніотто.

Після виникнення соціальний мереж інформаційна бульбашка стала більш щільною, тому що їхні алгоритми націлені на показ користувачу лише тієї інформації, яка йому може сподобатись.

"За цим формується певна думка, і коли ти отримуєш все більше подібної інформації, яка підтримує твою думку, ця думка цементується. Інша інформація вже не сприймається. І шар за шаром цемент накладається", - сказав експерт.

Схожа ситуація була й під час спалаху пандемії в 2020 році, коли люди відмовлялись вірити в існування коронавірусу.

"І у нас навіть є випадки, знайома людина з Херсона, який захоплено, який бомблять, дзвонить і каже, що головне, щоб був мир, а там ми розберемося, хто нас бомбить. У людей просто виникає такий супротив фактам, що вони, гинучи від бомбардувань російських військових, не хочуть вірити, що це Росія", - пояснив соціолог.

Росіяни не можуть повірити в те, що в нас насправді відбувається, оскільки, по-перше, вони цього не бачать, а по-друге, вірять у неохідність порятунку російськомовних на Донбасі від "геноциду".

"Вони не хочуть бачити і сприймати реальні факти, що саме Росія знищує російськомовних і в Херсоні, і в Маріуполі, і в Харкові. І коли нам казали, що холодильник переможе телевізор, то ми бачимо, що це не так", - резюмував Паніотто.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як брехала російська пропаганда про ракетний обстріл по Краматорську.