RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

Всі новини

Велика субота 2022: історія та головні традиції

У 2022 році Страсна або Велика суботу випадає на 23 квітня - це шостий день Страсного тижня. Основна назва пов'язана з тим, що субота є останнім днем Страсного тижня. Саме ці дні стали останніми у земному житті Ісуса Христа.

Історію свята, а також головні традиції розповідає "Апостроф".

Страсна субота – це останній день Страсного тижня, що передує світлому святу Великодня. Цього дня віруючі згадують поховання та перебування у труні тіла Ісуса Христа. Крім того, у Страсну суботу йдуть останні приготування до святкування Воскресіння Христового, яке відбувається в ніч із суботи на неділю.

У храмах у Велику суботу священики перевдягаються з чорних шат у білі, як символ здійснення головної таємниці християнства – Воскресіння Ісуса Христа та Його перемоги над смертю. Традиційно після служби цього ж дня відбувається перше освячення великодніх кошиків з пасками, писанками та іншими частуваннями. Однак, у 2022 році у зв'язку з війною в Україні парафіян просять утриматися від відвідування храмів і залишатися вдома.

Щороку у Велику суботу напередодні Великодня в Єрусалимі відбувається велике чудо православної церкви – сходження Благодатного вогню. Потім цей священний вогонь розвозять по всіх країнах та храмах.

Раніше ми писали, що можна і не можна робити перед Великоднем.