RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Буде непростим: українцям розповіли про новий опалювальний сезон

Деякі населені пункти, які були окуповані або перебувають у зоні бойових дій, втратили свої "джерела тепла". Новий опалювальний сезон буде непростим.

Про це розповів директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко в ефірі телемарафону.

Він висловив упевненість, що незважаючи на складнощі, Україна пройде опалювальний сезон 2022-2023 та повідомив, що станом на сьогодні споживання газу та електрики в Україні впали на 30-35%.

"Це означає на практиці, що, наприклад, з точки зору споживання газу ми вже дуже близькі до того, щоб задовольнитись газом власного виробництва. І нам потрібні абсолютно мінімальні обсяги імпорту. Якщо взагалі будуть потрібні", - уточнив він.

Директор Центру досліджень енергетики додав, що ті регіони, де Україна видобуває основну частину газу, наразі не постраждали. Так, падіння виробництва газу в Україні становило близько 5%.

Разом з тим є проблема з тим, що безліч населених пунктів внаслідок війни втратили "джерела тепла".

"Якщо у містечку користувалися теплоелектроцентраллю або великою бойлерною, - у багатьох випадках вона просто знищена... І таким чином, ті багатоквартирні будинки, які отримували тепло від централізованого джерела, - або бойлерної, або теплоелектроцентралі - вони фактично не мають доступу до джерела тепла", - сказав він.

Харченко пояснив, що на будівництво нових інфраструктурних об'єктів, замість зруйнованих, можуть піти роки.

"Я думаю, що все-таки це будуть так звані автономні системи, коли опалюється цілий будинок з одного джерела. Не поквартирно. І ці автономні системи для будинків і кварталів повинні вже сьогодні починати закуповуватися, привозитися, встановлюватися, бо інакше ми просто не встигнемо", - резюмував він.

Як повідомляв "Апостроф", уряд України виділив п'ятьох раніше звільненим від російської окупації областям додаткові кошти на відновлення.