RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

Людей садять на електричний стілець: нові факти звірств рашистів в Україні

Росіяни продовжують катувани українських громадян, вчиняючи воєнні злочини та порушуючи Женевську конвенцію. За словами людей, яким вдалося вирватися з полону, окупанти повним ходом проводять фільтраційні заходи, катують українців та утримують їх у переповнених камерах з повною антисанітарією.

Про це повідомила Уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денісова.

Фільтраційні табори знаходяться поблизу Маріуполя, куди завозять усіх чоловіків й утримують у нелюдських умовах.

"Спочатку окупанти маркували будинки та паркани літерою Z, а потім почали викликати жителів до сільського клубу. На першому етапі фільтрації допити проводили "співробітники правоохоронних органів так званої "днр", які з’ясовували, чи мають люди стосунок до ЗСУ, СБУ, поліції. На другому етапі дізнання проводили представники "убоз" так званої "днр", - розповіла Денісова.

Після проведення фільтрації людям на голову надягали мішок та замотували скотчем руки, відправляючи їх у невідомову напрямку. Із розповіді одного чоловіка, його били протягом 5-годинного допиту, посадили на стілець, до якого підвели електричний струм. Наступного дня чоловіка перевели до СІЗО Донецька, де він провів два тижні, а потім ще 30 днів у виправній колонії поблизу окупованого Донецька.

"Чоловіків утримували у переповнених камерах з повною антисанітарією. На 20−25 осіб було лише шість ліжок. Окупанти їм видавали п’ять тарілок їжі на усіх", - написала Уповноважена з прав людини.

Також Денісова наголосила, що захоплюючи у заручники мирних мешканців, російські окупанти порушують норми міжнародного гуманітарного права, зокрема статті 34 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, відповідно до якої категорично забороняється безпідставне затримання цивільних заручників.

"Звертаюсь до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну врахувати ці факти воєнних злочинів та порушень прав людини в Україні з боку держави-окупанта", - резюмувала вона.

Раніше "Апостроф" повідомляв про звірства росіян у Бучі, де вони змушували людей йти на колінах.