RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

В Україні відзначатимуть День Героїв: історія свята

Щороку 23 травня в Україні відзначають День Героїв, встановлений на честь українських борців за свободу та незалежність нашої тисячолітньої держави. Це свято є символом непоборності української нації та її жаги до вільного життя на рідній землі.

"Апостроф" розповідає про історію Свята Героїв України.

День Героїв присвятили передусім лицарям Русі-України, козакам Гетьманської Доби, гайдамакам, опришкам, січовим стрільцям, воїнам Армії УНР, ОУН, УПА, героям Небесної сотні та військовим ЗСУ, які зараз віддають свої життя у повномасштабній російсько-українській війні за свободу України.

Історія свята

Історія свята розпочинається ще в 1941 році, коли Другий Великий Збір Організації Українських Націоналістів постановив щороку 23 травня святкувати День Героїв - у цей день у 1938 році було вбито борця за незалежність України, полковника Армії УНР Євгена Коновальця. Також у травні пішли із життя кращі сини України ХХ століття: Микола Міхновський, ідеолог українського самостійництва, та Симон Петлюра, головний отаман військ УНР та голова директорії УНР.

До відновлення Україною незалежності свято відзначалося підпільно, а після 1991 року почало набувати розголосу: проводились культурно-масові заходи, офіційні урочистості, покладання квітів, відправлялись панахиди.

А зараз, після початку повномасштабної російсько-української війни, у цей день вшановують пам'ять про загиблих воїнів-захисників України.

У Києві 23 травня традиційно відбувається панахида та покладання квітів біля меморіального знаку Героям Небесної сотні, вшановується пам'ять про борців за Незалежність України біля Стіни пам'яті Михайлівського собору.

Наразі національно-патріотичні організації домагаються встановлення Дня Героїв офіційним державним святом.

Раніше "Апостроф" показав, як українські військові привітали українців із Днем вишиванки - національним святом, яке стало символом самоідентифікації українського народу.